Βιβλίο
Κάτω από την ίδια στέγη

Αναστάσης Βιστωνίτης
Αθήνα
Κίχλη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 488
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5004-53-8
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.50€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 20-03-2017)
Περίληψη:

Συνδυάζοντας την ταξιδιογραφία, την τεχνική του δοκιμίου, το ερευνητικό ρεπορτάζ και προσωπικές του εμπειρίες, ο Αναστάσης Βιστωνίτης συγκεντρώνει "κάτω από την ίδια στέγη" κείμενα που έχουν γραφτεί με διάφορες αφορμές.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε ενότητες. Η πρώτη ("Οι εποχές της στάχτης") αναφέρεται σε σκοτεινές πλευρές του 20ού αιώνα: στην αποκρυφιστική εκδοχή του ναζισμού, τον σοβιετικό πολιτισμικό ολοκληρωτισμό, τον πόλεμο των ιδεών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και την τυραννία του χρήματος. Η δεύτερη ("Η κατοικία και η εξορία") περιγράφει το υπαρξιακό και το κοινωνικό τραύμα, αλλά και τη γοητεία που ασκούν η πόλη, η εστία και οι αναμνήσεις. Στην τρίτη ("Τόποι, πόλεις, άνθρωποι") περιγράφονται τα ταξίδια του συγγραφέα σε πόλεις-σταθμούς: Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Βιέννη, Λονδίνο, αλλά και σε κέντρα του πολιτισμού και της Ιστορίας: Μπουένος Άιρες, Πόλη του Μεξικού, Πεκίνο και Τσυ Φου. Στην τέταρτη ενότητα παρακολουθούμε κάποιες "διαδρομές του καφέ", δηλαδή τα περάσματα του συγγραφέα από ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, καθώς και μια αναδρομή σε αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Στην τελευταία ενότητα, ένας "κόσμος αλλού" αναδύεται από τη σεληνιακή γοητεία, το φως του καλοκαιριού, τα Χριστούγεννα, τη μυθολογία του αυτοκινήτου, τα τοπία της ουτοπίας και την έλευση της άνοιξης.

Κείμενα με πλήθος αναφορές στην Ιστορία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, όπου η γνώση και η εμπειρία συγχωνεύονται για να εκφράσουν την προσωπική ματιά του συγγραφέα πάνω στον κόσμο και τα πράγματα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κατερίνα Δ. ΣχοινάΣυστεγάσεις ποιητικής πεζογραφίαςwww.poeticanet.gr44Σεπτέμβτιος 2022
Άλκηστις ΣουλογιάννηΤόποι, πόλεις, άνθρωποι του Αναστάση Βιστωνίτηwww.bookpress.gr10/12/2017
Κατερίνα ΣχινάΈνας κόσμος εδώ και αλλού"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"22/10/2017
Χρήστος ΑντωνίουΚάτω από την ίδια στέγηdiastixo.gr9/10/2017
Λάμπρος ΣκουζάκηςΈνοικοι της Γεωγραφίας, κάτοικοι της Ιστορίας"Πανδοχείο"30/9/2017
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΜια γεωγραφική χορογραφία τόπων, αναμνήσεων και ιδεών"Το Ποντίκι"29/6/2017
Ντίνος ΣιώτηςΚάτω απ’ τη στέγη του πολιτισμού και της περιήγησης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"10/6/2017
Γιώργος ΧουλιάραςΗ διαρκής γοητεία του εφήμερου"Το Βήμα"/ "Βιβλία"14/5/2017