Βιβλίο
Δόκτωρ Γκλας

Σέντερμπεργκ
Μετάφραση: Αγγελική Νάτση
Αθήνα
Printa
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 256
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-6624-74-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: σουηδικά
Οι Κλασικοί
Σημειώσεις: Επίμετρο: Αγγελική Νάτση.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 14.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-04-2017)
Περίληψη:

Ο γιατρός Τύκο Γκάμπριελ Γκλας ζει απομονωμένος στο περιορισμένο αστικό του περιβάλλον, δεν είχε ποτέ σεξουαλικές επαφές με γυναίκες και ταλανίζεται ανάμεσα στην ανία και στη θέληση να κάνει επιτέλους κάτι σημαντικό. Η νεαρή και όμορφη Χέλγκα ζητάει τη βοήθειά του: απεχθάνεται τον ηλικιωμένο σύζυγό της και θέλει να αποφύγει τις -υποχρεωτικές- συζυγικές σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί του, κυρίως επειδή έχει έναν νεαρό και γοητευτικό εραστή. Ο γιατρός αποφασίζει να τη βοηθήσει και, με την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού, συνιστά στον ηλικιωμένο πάστορα να αποφύγει τη δράση στην κρεβατοκάμαρα εξαιτίας της -υποτιθέμενης- κλονισμένης υγείας της συζύγου. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον λάγνο ιερέα, οι ορμές του οποίου δεν αναχαιτίζονται ούτε όταν ο Γκλας τού κρούει τον κώδωνα και για τη δική του υγεία. Έτσι, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται την ύστατη λύση, το φόνο, αφενός λόγω της έλξης που νιώθει για τη Χέλγκα και αφετέρου επειδή ψάχνει να βρει ένα νόημα στην έως τότε αδιάφορη ύπαρξή του.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον άλλον ή και τον ίδιο του τον εαυτό; Πού τελειώνει το σωστό και πού αρχίζει το λάθος; Ποιες συνέπειες επιφέρει η εκάστοτε επιλογή; Θα μπορέσει ο Γκλας να κρατήσει τις ισορροπίες ή θα σπάσει σε χίλια κομμάτια; Θα διέλθει αλώβητος την εσωτερική του μάχη ή θα γίνει θρύψαλα;

Ο "Δόκτωρ Γκλας" του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, ένα σύντομο "noir" μυθιστόρημα γραμμένο υπό μορφή ημερολογίου, είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυσυζητημένο από τα κλασικά έργα της σουηδικής λογοτεχνίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χρύσα ΣπυροπούλουΔόκτωρ «Γυαλί», ένας μοναχικός παρατηρητής του κόσμου"Η Καθημερινή"25/9/2018
Κατερίνα ΜαλακατέΔόκτωρ Γκλας"Διαβάζοντας"16/2/2018
Άγης (Librofilo) ΑθανασιάδηςΔόκτωρ Γκλας"Librofilo"16/1/2018
Θωμάς ΣυμεωνίδηςΑπό σκοτάδι σε σκοτάδιwww.bookpress.gr9/10/2017
Παναγιώτης ΧατζηγιαννάκηςΟ αδυσώπητος δικαστής"amagi" 11/7/2017
Ευγενία ΜπογιάνουΗ σκιά που ήθελε να γίνει άνθρωπος"Η Αυγή"9/5/2017
Ηλίας Κ. Μαγκλίνης«Η ζωή πέρασε από μπροστά μου»"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"9/4/2017
Αγγέλα ΓαβρίληΜια πραγματική πράξηwww.diavasame.grΑπρίλιος 2017