Βιβλίο
Μητροπολιτική αίσθηση
Οι μεγαλουπόλεις και η διαμόρφωση της συνείδησης. Η κοινωνιολογία των αισθήσεων

Georg Simmel
Μετάφραση: Ιωάννα Μεϊτάνη
Αθήνα
Άγρα
Αριθμός Έκδοσης: 2
2021
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2017
σ. 88
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-505-265-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: γερμανικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Die Grosstädte und das Geistesleben. Soziologie der Sinne
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Philippe Simay
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 13-04-2017)
Περίληψη:

Το δοκίμιο "Οι μεγαλουπόλεις και η διαμόρφωση της συνείδησης" είναι ένα από τα διασημότερα του Γκέοργκ Ζίμμελ. Προερχόμενο από μια διάλεξη που έδωσε το 1902 στο Ίδρυμα Gehe της Δρέσδης, προσφέρει μια συναρπαστική προσωπογραφία της σύγχρονης μητρόπολης. Παρόλο που η αστική θεματική απαντά στο σύνολο του έργου του Ζίμμελ, σε αυτό το δοκίμιο ο κοινωνιολόγος εξηγεί με περισσότερη σαφήνεια τί είναι γι’αυτόν η μητρόπολη: το χωνευτήρι μιας μετάλλαξης των αισθητηριακών εμπειριών και νοοτροπιών. Για πρώτη φορά θα φέρει στο προσκήνιο τον αντίκτυπο που έχει η μεγαλούπολη στην ψυχική και φυσική ζωή των κατοίκων της, στις βαθύτερες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Η "Κοινωνιολογία των αισθήσεων", που κυκλοφορεί πέντε χρόνια αργότερα, αναλύει αφενός την κοινωνική λειτουργία των αισθήσεων - διακρίνοντας τους ρόλους της όρασης, της ακοής και της όσφρησης - και αφετέρου τις μορφές κοινωνικοποίησης που παράγονται από αυτές.
Αν τα εξετάσουμε μαζί, τα δύο δοκίμια συνιστούν το μανιφέστο μιας αισθητηριακής ανάγνωσης της πόλης, με την έννοια ότι η πόλη δεν γίνεται κατανοητή ως φυσικός χώρος ή κοινωνική δομή, αλλά εξετάζεται με βάση τους όρους σωματικών εμπειριών. Η προσέγγιση αυτή δίνει έμφαση στον τρόπο που η αστική εμπειρία διαμορφώνεται μέσω των αισθήσεων, οι οποίες σκιαγραφούν τα αισθητά τοπία που πλαισιώνουν τη μητροπολιτική ζωή.
Τα κείμενα αυτά επηρέασαν έντονα διανοητές και καλλιτέχνες, όπως τον Βάλτερ Μπένιαμιν, τον Γιόζεφ Ροτ των Βερολινέζικων χρονικών, τον πρώιμο Μπρεχτ, τον σκηνοθέτη Φριτς Λάνγκ, τον ζωγράφο Γκ. Γκρος, τον χαράκτη Φρανς Μάζερέελ και πολλούς άλλους. Περισσότερο από έναν αιώνα μετά την πρώτη τους δημοσίευση, τα κείμενα παραμένουν επίκαιρα και ρίχνουν νέο φως στη σύγχρονη μητροπολιτική συνθήκη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μύρων ΖαχαράκηςΜητροπολιτική αίσθηση: ο άνθρωπος στη μεγαλούποληwww.bookpress.gr12/11/2019
Έφη ΓιαννοπούλουΜητροπολιτικά θραύσματα"Η Εποχή"16/2/2018
Μαρία ΑρχιμανδρίτουΜητροπολιτική αίσθησηΠεριοδικό "The Art of Crime"3Νοέμβριος 2017
Γεώργιος Ν. ΣχορετσανίτηςΣταχυολογώντας κοινωνιολογικές ιμπρεσιονιστικές θεωρίες και βιογραφικά ρινίσματα του Γκέοργκ Ζίμμελ"Fractal"Οκτώβριος 2017
Γιώργος Θ. ΚαράμπελαςΗ μητροπολιτική οικονομία των αισθήσεων"Εφημερίδα των Συντακτών"10/6/2017
Λίζυ ΤσιριμώκουΝέοι βιορρυθμοί στη μεγαλούπολη"Το Βήμα"/ "Βιβλία"3/6/2017
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΜητροπολιτική αίσθηση"NO14ME"19/5/2017
Κώστας Θ. ΚαλφόπουλοςΟ «μίτος» του Γκέοργκ Ζίμελ για τον λαβύρινθο των πόλεων"Η Καθημερινή"16/5/2017
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΒάδισμα και Περιπλάνηση"Lifo"11/5/2017