Βιβλίο
Εικονογράφοι από την Ελλάδα
Illustrators from Greece

Επιμέλεια: Εύη Γεροκώστα
Αθήνα
Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 84
Σχήμα: 22χ22
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7622-25-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Εκτός εμπορίου.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Μια εικόνα του κόσμου της εικονογράφησης στην Ελλάδα. Μια παρουσίαση ελλήνων εικονογράφων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, και ξένων εικονογράφων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Παρά την άνθιση της εικονογράφησης στην Ελλάδα και τη σημαντική παρουσία νέας γενιάς δημιουργών, υπήρχε κενό ως προς την ύπαρξη καταλόγου ή αρχείου εικονογράφων -ο τελευταίος συγκεντρωτικός κατάλογος είχε κυκλοφορήσει από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου το 2004, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας ως τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Μπολόνια.

Για τη συγκέντρωση του υλικού έγινε ανοιχτή πρόσκληση στους ίδιους τους εικονογράφους, τους εκδοτικούς οίκους και τα σωματεία παιδικού και εφηβικού βιβλίου -χωρίς την πολύτιμη συνεργασία τους ο κατάλογος δεν θα είχε γίνει πράξη.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας εικονογράφος στον κατάλογο ήταν να έχει εικονογραφήσει τουλάχιστον τρία βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει από εκδοτικούς οίκους.

Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 81 δημιουργοί, της παλαιότερης και της νεότερης γενιάς, που κινούνται δυναμικά στο χώρο του ελληνικού -και όχι μόνο- βιβλίου.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει, για κάθε εικονογράφο: σύντομο βιογραφικό σημείωμα στα ελληνικά και τα αγγλικά, φωτογραφία, δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα δουλειάς και στοιχεία επικοινωνίας.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κατάλογος αυτός θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο τόσο στην Ελλάδα, για τους φορείς του βιβλίου και της εκπαίδευσης, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο την προβολή και προώθηση του ελληνικού βιβλίου.