Βιβλίο
Περί χρήματος

Συλλογικό έργο
Ακινάτης
Αριστοτέλης
Κότοκου
Μαρξ
Μπωντλαίρ
Ουόρχολ
Τολστόι
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Μετάφραση: Ζ. Δ. Αϊναλής
Μετάφραση: Λαμπριάνα Οικονόμου
Μετάφραση: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος
Αθήνα
Κοβάλτιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 128
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-82781-2-7
De Natura Hominis
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Γιώργος Μπλάνας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.19€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-06-2017)
Περίληψη:

Επτά σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας διανόησης και τέχνης αναλύουν, αφορίζουν ή αποθεώνουν το χρήμα υπό μορφή πίστωσης, διεκδίκησης ή προνομίου. Ο Ακινάτης επανεξετάζει τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η τοκογλυφία συνιστά αμάρτημα. Ο Αριστοτέλης, μέσα από την ψυχολογική και πρακτική ανάλυση περί διαχείρισης του χρήματος, αναδεικνύει την αρετή της γενναιοδωρίας.
Ο Κότοκου αντικρίζει το χρήμα ως βακτήριο και προτείνει την κατάργησή του. Ο Μαρξ ανατέμνει τη δύναμη του χρήματος, "δεσμού όλων των δεσμών". Ο Μπωντλαίρ διακηρύσσει πως "ο κόσμος θα τελειώσει", αλλά το χρήμα θα συνεχίσει να υπάρχει. Ο Ουόρχολ εξιστορεί τις φαντασιώσεις του με τα "φράγκα"· και ο Τολστόι παρουσιάζει το χρήμα ως μέθοδο επιβολής και τυραννίας.

Τα δοκίμια του τόμου "Περί χρήματος" καταδεικνύουν, από διαφορετική σκοπιά το καθένα, πώς το χρήμα -εκτός από μέσο συναλλαγής- αποτελεί κυρίως θεσμό, αλλά και συμβολική παγίωση του χρέους.

Ένα βιβλίο που ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει "τοις μετρήτοις", όπως προτείνει στην "Εισαγωγή" της έκδοσης ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, εφόσον "κανένα λάθος δεν είναι εύκολο να αναγνωριστεί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σπύρος ΜπρίκοςΠερί χρήματοςΠεριοδικό "Μανδραγόρας"13/11/2017
Βασίλης ΒασιλικόςΤο χρώμα του χρήματοςΠεριοδικό "Οικονομική Επιθεώρηση"Απρίλιος 2019