Βιβλίο
Ελευθεριακές διαδρομές
Επιλεγμένα κείμενα

Μάρεϊ Μπούκτσιν
Επιμέλεια: Τζάνετ Μπίελ
Μετάφραση: Θοδωρής Καρυώτης
Μετάφραση: Γιώργος Στεφανίδης
Αθήνα
Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 384
Σχήμα: 23χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-9797-59-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Murray Bookchin Reader
Σημειώσεις: Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Δημήτρης Ρουσσόπουλος. Εισαγωγή: Τζάνετ Μπίελ.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 28.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 27-06-2017)
Περίληψη:

Αυτή η συλλογή επιλεγμένων κειμένων μάς δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σκέψης του Μάρεϊ Μπούκτσιν, ενός από τους σημαντικότερους διανοητές του ελευθεριακού ρεύματος.

Ευρύτερα γνωστός από τη συσχέτιση οικολογίας και ριζοσπαστικής πολιτικής σκέψης, ο Μπούκτσιν ήταν ο πρώτος που εισήγαγε, στο σώμα των ιδεών που ονόμασε "κοινωνική οικολογία", την πρόταση ότι μια ελευθεριακή κοινωνία θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και οικολογική.

Τα κείμενά του καλύπτουν πέντε δεκαετίες και ένα μεγάλο εύρος θεμάτων· ειδικότερα εκείνα πάνω στην επαναστατική φιλοσοφία, την πολιτική και την ιστορία, παρ’ ότι είναι λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό, αξίζουν τη μέγιστη προσοχή μας.

Παρ’ όλη την κριτική του στάση τόσο απέναντι στον μαρξισμό όσο και απέναντι στον αναρχισμό, η πολιτική του φιλοσοφία -γνωστή ως ελευθεριακός δημοτισμός- συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του μαρξισμού και του αναρχισμού για τη δημιουργία των αναγκαίων χειραφετητικών εργαλείων με σκοπό το χτίσιμο μιας ελευθεριακής εναλλακτικής.

Συστατικό στοιχείο όλου του έργου του είναι η αναζήτηση δρόμων για την αντικατάσταση του σημερινού απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος από μια κοινωνία πιο ορθολογική και ανθρώπινη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις: