Βιβλίο
Δολοφόνος ο κύριος Ροΐδης;
Φιλολογική νουβέλα

Σταύρος Κρητιώτης
Αθήνα
The Athens Review of Books
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 104
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-252-015-4
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 7.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-08-2017)
Περίληψη:

Ένας ερευνητής ανακαλύπτει μια σειρά ιδιογράφων σημειωμάτων του Εμμανουήλ Ροΐδη, του συγγραφέα της Πάπισσας Ιωάννας. Ένα από αυτά επικρίνει μια κλεψίτυπη ανατύπωσή της· σ' ένα άλλο, ο Ροΐδης τονίζει ότι παρά να ιδεί έναν φίλο του αχάριστο, καλύτερα να τον κλάψει πεθαμένο. Το πιο μυστηριώδες σημείωμα φαίνεται να σχολιάζει μια επικείμενη ιδιωτική εκτέλεση, υπονοώντας μάλιστα ότι ο Ροΐδης θα εμπλεκόταν κάπως σε αυτήν, χωρίς όμως να προσδιορίζεται ποιος θα ήταν το θύμα.

Η ανεύρεση ενός ακόμα σημειώματος του Ροΐδη, στο οποίο περιγράφονται οι συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου και λογίου Παναγιώτη Πανά, μεταφραστή ενός ιταλικού μυθιστορήματος τιτλοφορούμενου Πάπισσα Ιωάννα, επιβεβαιώνει στο μυαλό τού ερευνητή ότι στόχος όλων αυτών των σημειωμάτων πρέπει να ήταν ο Πανάς, ίσως επειδή ήταν κι εκείνος δημιουργός μιας Πάπισσας Ιωάννας. Ο ερευνητής ανακαλύπτει μάλιστα πως ο Ροΐδης είχε μαχαιρώσει με λύσσα σχεδόν κάθε σελίδα του αντιτύπου αυτής της μετάφρασης.

Ο θάνατος του Πανά ήταν παράξενος. Αρχικά είχαν γράψει ότι αυτοκτόνησε· έπειτα όμως έγραψαν ότι έπαθε αποπληξία ενώ ετοιμαζόταν ν' αυτοκτονήσει! Ο ερευνητής διερωτάται λοιπόν μήπως ο Ροΐδης ήταν τελικά αυτουργός στην "αυτοκτονία" αυτή.

Είναι όμως τούτο δυνατόν; Δολοφόνος ο κύριος Ροΐδης;

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιάννης ΚαλογερόπουλοςΔολοφόνος ο κύριος Ροΐδης;"NO14ME"29/1/2018
Φίλιππος ΦιλίππουΠαιχνίδια και άλλα τινά με τον Εμμανουήλ ΡοΐδηΠεριοδικό "Πόρφυρας"165Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2017
Αθανάσιος ΚαράβατοςΡοΐδης και Ροΐδηςwww.oanagnostis.gr19/9/2017
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΈνας μαραθώνιος εικοτολογίας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"17/9/2017
Φίλιππος ΦιλίππουΦιλολογικά παιγνίδια"Fractal"Σεπτέμβριος 2017