Βιβλίο
Στο λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού
Οι συμβολισμοί της "Σκεπτόμενης Αθηνάς"

Προκόπης Παυλόπουλος
Αθήνα
Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 166
Σχήμα: 22χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-01-1895-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-09-2017)
Περίληψη:

Η Αρχαία Ελλάδα "που δημιούργησε την Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση" και οι τρεις πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού μέσα από τους συμβολισμούς που κρύβει ένα από τα ομορφότερα γλυπτά του Μουσείου της Ακρόπολης. Το βιβλίο-δώρο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζεύγος Μακρόν και σε όλους όσοι αναζητούν μια "πνευματική πυξίδα" για μια "επιχείρηση πολιτισμικής αναβάθμισης".


"Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης": το απόφθεγμα του Andre Malraux, στη μνημειώδη ομιλία του κατά τη διάρκεια της πρώτης φωταγώγησης της Ακρόπολης το 1958, φρόντισε να υπενθυμίσει στο ζεύγος Μακρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος χαρίζοντάς τους το νέο του βιβλίο, ένα δοκίμιο-ταξίδι Στο Λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Το βιβλίο αυτό υπήρξε και η βάση για την ομιλία του κατά την έναρξη του Athens Democracy Forum.

Πρωταγωνίστρια του τρίγλωσσου βιβλίου η Σκεπτομένη Αθηνά ή Αθηνά της Στήλης του Μουσείου της Ακρόπολης, "ένα είδος συμβόλου της ρίζας του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού", όπως τονίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος. Το πανέμορφο γλυπτό γίνεται η ευκαιρία να αναλύσει και τους τρεις πυλώνες του Δυτικού κόσμου, την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και τη Χριστιανική Διδασκαλία.

"Η Σκεπτομένη Αθηνά εκφράζει", γράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "την πρώτη αντηρίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την Αρχαία Ελλάδα που δημιούργησε την Παιδεία, στην πιο υψηλή της έκφραση, θέτοντας τις βάσεις της μετατροπής της πληροφορίας και της εμπειρίας σε γνώση, της γνώσης σε Επιστήμη, εντέλει σε Σοφία" και που "υπερασπίστηκε αυτή την Παιδεία, άρα τον εξ αυτής γεννηθέντα Πολιτισμό, απέναντι στον δεσποτισμό".

Αναδεικνύοντας τους ποικίλους συμβολισμούς της Σκεπτομένης Αθηνάς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγεί πώς η Αρχαία Ρώμη αποτέλεσε ένα είδος "γέφυρας πάνω από την οποία πέρασε το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα για να φθάσει, μέσω του Βυζαντίου, ως την Αναγέννηση" και πώς αυτό το αρχαίο πνεύμα βρήκε την "ενδοσκοπική κορύφωσή του στη Χριστιανική Διδασκαλία".

"Στον ταραγμένο κόσμο που ζούμε", καταλήγει, "τα σύμβολα είναι αναντικατάστατα, αφού μπορεί να εμπνεύσουν τον σύγχρονο Άνθρωπο προκειμένου να υπερασπισθεί τον προορισμό του, κατά την σισύφεια πορεία του προς το μέλλον".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ιωάννης ΠετρόπουλοςΗ κρυφή Ελλάδα στην καρδιά της Δύσης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"28/7/2018
Δημήτρης ΦύσσαςΟ «βαρυχαιτήεις» κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η θεά Αθηνά στις κατακόμβες"Athens Voice"30/4/2018
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΗ ανάγλυφη «ρίζα» του ευρωπαϊκού πολιτισμού"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"19/11/2017
Λευτέρης ΞανθόπουλοςΗ σκεπτόμενη Αθηνά και οι γρίφοι του σήμεραwww.oanagnostis.gr3/11/2017
Κώστας ΓεωργουσόπουλοςΤα θεμέλια της Ευρώπης"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"14/10/2017
Φώτης ΚουβέληςΗ υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού"Νέα Σελίδα"24/9/2017
Θάνος ΜωριάτηςΗ «σκεπτόμενη Αθηνά» και ο πολιτισμός της Ευρώπης"Πρώτο Θέμα"17/9/2017