Βιβλίο
Ο Σίγκμουντ Φρόυντ στην εποχή του και τη δική μας

Elisabeth Roudinesco
Μετάφραση: Μήνα Πατεράκη - Γαρέφη
Ευθύνη Υποσειράς: Χάρης Βλαβιανός
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 632
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-7608-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Sigmund Freud en son temps et dans le nôtre
Βιογραφίες - Ντοκουμέντα
Ονομασία Υποσειράς: Προσωπογραφίες
Σημειώσεις: Βραβεία: Prix Decembre 2014 & Prix des Prix 2014.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 23.90€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 24-11-2017)
Περίληψη:

"Ένας άνθρωπος πεθαίνει πραγματικά, έλεγε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, μόνον όταν πεθάνει με τη σειρά του και ο τελευταίος άνθρωπος που τον έχει γνωρίσει. Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση του Φρόυντ, αν και υπάρχουν ακόμη κάποια ελάχιστα άτομα που, στην παιδική τους ηλικία, είχε τύχει να τον πλησιάσουν. Ο Φρόυντ πέρασε τη ζωή του γράφοντας και, παρόλο που μια μέρα κατέστρεψε κείμενα και επιστολές για να περιπλέξει το έργο των μελλοντικών του βιογράφων, έτρεφε τόσο μεγάλο πάθος για το ίχνος, την αρχαιολογία και τη μνήμη, ώστε ό,τι έχει χαθεί δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έχει διατηρηθεί. Όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πεπρωμένο, ο ιστορικός βρίσκεται αντιμέτωπος με υπερπληθώρα αρχείων και, συνεπώς, με απειρία ερμηνειών".

Μετά από δεκαετίες απολογητικών σχολίων και βίαιων καταγγελιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξέρουμε ποιος ήταν πράγματι ο Σίγκμουντ Φρόυντ. Ωστόσο, από την εποχή της δημοσίευσης των τελευταίων συνθετικών έργων αναφοράς, καινούρια αρχεία ανοίχτηκαν στους ερευνητές, ενώ ο βασικός όγκος της αλληλογραφίας είναι στο εξής προσιτός. Ο ιδρυτής της ψυχανάλυσης είναι πρωτίστως ένας Βιεννέζος της μπελεπόκ, υπήκοος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, κληρονόμος του γερμανικού και του εβραϊκού Διαφωτισμού. Όσο για την ψυχανάλυση, αυτή είναι καρπός ενός συλλογικού εγχειρήματος, ενός ρομαντικού πνευματικού κύκλου, στους κόλπους του οποίου ο Φρόυντ θα αφήσει να εκδηλωθεί ελεύθερα η έλξη του για το ανορθολογικό, τις αποκρυφιστικές επιστήμες, μεταμορφώνοντας ευχαρίστως τους φίλους του σε εχθρούς, Φάουστ και Μεφιστοφελής ταυτόχρονα. Στοχαστής της νεωτερικότητας αλλά συντηρητικός στις πολιτικές θέσεις του, δε θα πάψει να ενεργεί αντιφατικά ως προς το έργο του, πάντα στο όνομα της λογικής και του Διαφωτισμού. Τον βλέπουμε εδώ στην εποχή του, στην οικογένειά του, περιστοιχισμένο από τις συλλογές του, τις γυναίκες του, τα παιδιά του, τα σκυλιά του, τον βλέπουμε τέλος έρμαιο της απαισιοδοξίας μπροστά στην άνοδο των άκρων, κυριευμένο από ενδοιασμούς την ώρα της εξορίας στο Λονδίνο, όπου θα τελειώσει τη ζωή του. Τον βλέπουμε επίσης στην εποχή μας να τροφοδοτεί τα ερωτήματά μας με τις προσωπικές του αμφιβολίες, τις αποτυχίες του, τα πάθη του.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Βέρα ΠαύλουΣίγκμουντ Φρόυντ. Ένας στοχαστής με πάθος"Η Αυγή"17/6/2018
Λαμπρινή ΚουζέληΕλιζαμπέτ Ρουντινεσκό: Η ζωή του Φρόιντ σαν μυθιστόρημα"Το Βήμα"/ "Βιβλία"17/2/2018
Δημοσθένης Παπαδάτος - ΑναγνωστόπουλοςΜάγος και φιλόσοφος, γιατρός και αναλυτική σχέσηhttps://marginalia.gr2Φεβρουάριος 2018
Χρήστος ΤσαμπρούνηςΦρόυντ, ζώον πολιτικόνwww.bookpress.gr26/1/2018
Τίνα ΜανδηλαράΠοιος ήταν, αλήθεια, ο Σίγκμουντ Φρόυντ;"Lifo"18/1/2018
Δημήτρης ΔουλγερίδηςΦάουστ, διαφωτιστής και Μεφιστοφελής"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"5/1/2018