Βιβλίο
Ηλίας Ηλιού
Πολιτική βιογραφία

Ηλίας Νικολακόπουλος
Επιμελητής: Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Αθήνα
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 279
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5154-14-1
ISBN Σετ 960-6757-54-4
Βιογραφίες Πολιτικών 6
Σημειώσεις: Πρόλογος: Παύλος Σούρλας.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 29-11-2017)
Περίληψη:

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, παρουσιάζει τον έκτο τόμο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών, που αναφέρεται στην πολιτική δράση του Ηλία Ηλιού, έργο του έγκριτου πολιτικού επιστήμονα, καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.

Πρόκειται για την πρώτη βιογραφία πολιτικού της Αριστεράς που δημοσιεύεται από το Ίδρυμα, και όχι μόνο το πρόσωπο του συγγραφέα αλλά και το πρόσωπο που επελέγη να βιογραφηθεί δεν είναι τυχαία. Ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε σημαντικότατο στέλεχος της Αριστεράς, με πλούσια κοινοβουλευτική παρουσία και δράση, άνδρας με άρτια νομική κατάρτιση αλλά και ευρύτατη παιδεία, λάτρης των γραμμάτων και μαχητικός δημοτικιστής, με μεγάλη αγωνιστικότητα αλλά ταυτόχρονα και με μειλίχιο χαρακτήρα, για τον οποίο έχαιρε της εκτίμησης και του σεβασμού από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Η πορεία της ζωής του είναι συνυφασμένη μέχρι τον θάνατό του με την ιστορία της Αριστεράς, έστω και αν οι απόψεις που κατά καιρούς υποστήριξε δεν έτυχαν πάντα της αποδοχής των συναγωνιστών του.
Οπαδός της ηπιότητας, της συμφιλίωσης, της δημοκρατικής ομαλότητας, δεν εφείσθη παρ' όλα αυτά μεγάλων προσωπικών θυσιών μαχόμενος υπέρ των ιδεών του, αλλά και κριτικής προς τους συντρόφους του, όταν διαφωνούσε προς την ακολουθούμενη από αυτούς γραμμή. Μετά τον Εμφύλιο υπήρξε ηγετικό στέλεχος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς, που έως τη δικτατορία του 1967 αντιπροσώπευε στη Βουλή το μόνο νόμιμο αριστερό κόμμα. Πίστευε όμως ότι και μεταδικτατορικά η ΕΔΑ αποτελούσε τον καταλληλότερο εκπρόσωπο μιας αριστερής πολιτικής, ενόψει των νέων εσωτερικών και διεθνών δεδομένων. Εξάλλου, από πολύ νωρίς, μαζί με τη στράτευσή του με την Αριστερά, ενστερνίστηκε εκτός από τις αρχές της αβασίλευτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, επίσης την ευρωπαϊκή ιδέα.

Ο ανά χείρας τόμος οφείλει πολλά, πρωτίστως βέβαια στον συγγραφέα του, αλλά και σε πολλά άλλα πρόσωπα που συνέβαλαν στην άρτια έκδοσή του. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην κυρία Μαρία Ηλιού, που έθεσε στη διάθεση του Ιδρύματος πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια. Επίσης πρέπει ιδιαίτερα να μνημονευθεί η συμβολή της συνεργάτιδας του Ιδρύματος κυρίας Άννας Καραπάνου, που επιμελήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα την παρούσα έκδοση.

(Παύλος Σούρλας, από τον Πρόλογο της έκδοσης)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ιωάννα ΠαπαθανασίουΜε το πείσμα ενός αξιοπρεπούς διανοουμένου"Η Αυγή"11/3/2018
Σπύρος ΚακουριώτηςH. Ηλιού, Δ. Γούναρης, Ο διανοούμενος και ο μάρτυραςwww.oanagnostis.gr9/3/2018
Παύλος ΤσίμαςΟ Ηλίας Ηλιού και η σημερινή Αριστερά"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"29/12/2017
Ιωάννα ΠαπαθανασίουΟ Ηλίας Ηλιού επιστρέφει στο ελληνικό Κοινοβούλιο"Η Αυγή"23/12/2017
Τάσος Κωστόπουλος«Δίχως απαρνήσεις και υποχωρήσεις»"Εφημερίδα των Συντακτών"11/12/2017
Δημήτρης Π. ΣτεμπίληςΗλίας Ηλιού: Ιστορική περιπλάνηση μέσα από τη ζωή ενός μεγάλου πολιτικού"Νέα Σελίδα"3/12/2017
Πόλυ ΚρημνιώτηΗ πολιτική διαδρομή του «Νέστορα της Αριστεράς»"Η Αυγή"25/11/2017
Αλέξης ΠαπαχελάςΗλίας Ηλιού, μέτρο και ευπρέπεια"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"19/12/2017