Βιβλίο
Ο θάνατος του Στάλιν
Μια αληθινή σοβιετική ιστορία

Fabien Nury
Μετάφραση: Κατερίνα Φράγκου
Εικονογράφηση: Thierry Robin
Αθήνα
Οξύ - Brainfood
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 136
Σχήμα: 24χ31
ISBN: 978-960-436-519-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.99€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-01-2018)
Περίληψη:

Την 1η Μαρτίου 1953, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης -ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν- παθαίνει σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δεν επιτρέπεται να κληθεί γιατρός, μέχρι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, και να αποφασιστεί έτσι ποιος γιατρός θα αναλάβει. Η Κεντρική Επιτροπή έχει άλλη μια δυσκολία να αντιμετωπίσει: το γεγονός ότι ο Σύντροφος Στάλιν είχε μόλις διατάξει την εκτέλεση των κορυφαίων γιατρών της Σοβιετικής Ένωσης! Κι έτσι ξεκινά ένα γραφειοκρατικό γαϊτανάκι, που σύντομα εξελίσσεται σε μάχη για την κατάκτηση της κορυφής της εξουσίας στο αχανές σοβιετικό κράτος...

Η ανά χείρας εικονογράφηση βασίζεται λοιπόν στην απόσταση που παίρνει από την Ιστορία. Την ανασυνθέτει για να αποκαλύψει την θεμελιώδη ουσία της. Αυτό που είναι σημαντικό εδώ δεν είναι η ακρίβεια των γεγονότων, αλλά η αυθεντικότητα της οπτικής γωνίας.

Το έργο των Νουρί και Ρομπέν αναπλάθει με εντυπωσιακό τρόπο τη φρικώδη και ζοφερή ατμόσφαιρα των κυκλωμάτων που κυβερνούσαν το Κρεμλίνο στο τέλος του αιματηρού καθεστώτος του Στάλιν.

Ο Χρουστσόφ θυμάται: "Εμείς, όσοι βρισκόμασταν γύρω από τον Στάλιν, ήμασταν θανατοποινίτες με αναστολή". Ο φόβος καραδοκούσε παντού, και όλοι επιδείκνυαν μια αηδιαστική δουλοπρέπεια.
Οι δυο συγγραφείς αναπλάθουν αυτήν την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους υπερβολής: φτάνουν στα άκρα κι υπογραμμίζουν το παράλογο, παντρεύοντας το επιβεβαιωμένο γεγονός με το αληθοφανές, το φανταστικό με το συμβολικό· μετατοπίζουν κάποια γεγονότα και τα στάδια διεξαγωγής τους μέσα στο χρόνο, συμπυκνώνουν το χρόνο ή παραλλάσσουν ένα γεγονός, ώστε να αποδώσουν τελικά μια εικόνα συχνά πιο αληθινή από την αλήθεια των ίδιων των γεγονότων.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Πέτρος ΤατσόπουλοςΟ απέθαντος μηχανισμός"Τα Νέα"10/3/2018
Δημήτρης ΑθανασιάδηςΟ θάνατος του Στάλιν στο graphic novel που ενέπνευσε την πολύκροτη ταινία"Athens Voice"7/3/2018
Γιάννης ΚουκουλάςΓραφειοκρατία και παράνοια στην ΕΣΣΔ"Εφημερίδα των Συντακτών"3/3/2018
Νόρα Ράλλη«Το τέρας του ναζισμού απλώς κοιμόταν»"Εφημερίδα των Συντακτών"3/3/2018
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΜια απολαυστική παρωδία καθεστωτικής φρίκης"Το Ποντίκι"8/2/2018
Παναγιώτης ΦρούντζοςΌταν ο Στάλιν πέθανε…"Documento"28/1/2018
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΟ θάνατος του Στάλιν"Η Καθημερινή"27/1/2018