Βιβλίο
Μικρασιατικός πόλεμος: Η ανάμιξη των ξένων δυνάμεων
Πρακτικά διημερίδας στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Μίκης Πρωτοπαπαδάκης
Michael Llewellyn Smith
Μανώλης Γλέζος
Τίτος Αθανασιάδης
Ιάκωβος Μιχαηλίδης
Κωνσταντίνα Μπότσιου
Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος
Μίκης Πρωτοπαπαδάκης
Αθήνα
Πελασγός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 99
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-522-488-2
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-01-2018)
Περίληψη:

[...] Μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1918) η Τουρκία ήταν μεταξύ των ηττημένων (είχε συμμαχήσει με την Γερμανία). Έτσι έδινε την ευκαιρία στην συμμαχία των νικητριών δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρωσία) να αποκτήσουν ως λάφυρο τον έλεγχο της Μικράς Ασίας. Η Συμμαχία διασπάσθηκε, και κάθε μια από τις Δυνάμεις ενήργησε για τα δικά της συμφέροντα στην Μικρά Ασία. Η Ιταλία πρώτη αποβίβασε στρατό στην περιοχή με σκοπό να την καταλάβει.
Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόυδ Τζωρτζ έπεισε τους Κλεμανσώ (Γαλλία) και Ουίλσον (ΗΠΑ) να χρησιμοποιήσουν τον Ελληνικό στρατό για να αναχαιτίσει τον Ιταλικό. Η Ελλάδα δέχθηκε, βλέποντας στην επιχείρηση αυτήν μια ευκαιρία για να υλοποιήσει το όνειρο του λαού, την Μεγάλη Ιδέα.

Στις εισηγήσεις του Sir Michael Llewelyn Smith και των υπολοίπων διακεκριμένων επιστημόνων που δημοσιεύονται στο παρόν, εκτίθεται το ιστορικό των κινήσεων των ξένων δυνάμεων στην Μικρά Ασία και η επιρροή τους στην τραγική ήττα του στρατού μας. [...]

(απόσπασμα από την έκδοση)

Περιέχονται τα κείμενα:
- Sir Michael Llewellyn Smith, πρώην Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, συγγραφέας του βιβλίου "Το Ιωνικό όραμα": "Ο ρόλος της Αγγλίας στον Μικρασιατικό Πόλεμο"
- Μανώλης Γλέζος, χαιρετισμός. "Μπορούσε να αποβεί νικηφόρα η Μικρασιατική Εκστρατεία;"
- Τίτος Αθανασιάδης, δημοσιογράφος, τ. Διευθυντής εφημερίδας ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, συγγραφέας του αφιερώματος στον Μικρασιατικό Πόλεμο "Από την εποποιία στην καταστροφή": "Η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων στον Μικρασιατικό Πόλεμο"
- Ιάκωβος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: "Η εξάρτηση της Ελλάδος από τις Μεγάλες Δυνάμεις κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου"
- Κωνσταντίνα Ε. Μπότσιου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου: "Μικρασιατικός πόλεμος: Από τη συμμαχική εκστρατεία στην ελληνοτουρκική σύγκρουση"
- Δρ. Ιωάννης Σ. Παπαφλωράτος, διεθνολόγος καθηγητής της Σχολής Εθνικής Αμύνης: "Ο ρόλος της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρωσίας στον Μικρασιατικό Πόλεμο"
- Μίκης Πρωτοπαπαδάκης, ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος πρώην Βουλευτής Ευρωβουλευτής Υπουργός: "Οι κινήσεις των Φραγκολεβαντίνων της Σμύρνης για την εκδίωξη των Ελλήνων από την πόλη".

Η Διημερίδα στην οποία παρουσιάσθηκαν οι εισηγήσεις που ακολουθούν, έγινε στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών στις 9 - 10/12/2011.