Βιβλίο
Η επαιτεία στην πόλη
Μορφές οργάνωσης, στρατηγικές επιβίωσης, ταυτότητες

Γιώργος Χ. Κούζας
Ευθύνη Σειράς: Ιορδάνης Ψημμένος
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 956
Σχήμα: 21χ14
ISBN: 978-960-02-3338-4
Κοινωνιολογία και Εργασία
Σημειώσεις: Πρόλογος: Μιχάλης Γ. Μερακλής.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 47.70€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-02-2018)
Περίληψη:

- Πώς διαμορφώνεται το φαινόμενο της επαιτείας στην Ελλάδα της κρίσης;
- Πώς άλλαξε το πληθυσμιακό μωσαϊκό της επαιτείας κατά τα τελευταία χρόνια και ποιοι είναι οι ζητιάνοι στη σύγχρονη πόλη;
- Ποιες μορφές οργάνωσης ακολουθούν;
- Ποιες είναι οι συνήθειές τους και η καθημερινή ζωή τους;
- Πώς κατασκευάζονται οι ταυτότητες των ζητιάνων σήμερα;

Η παρούσα μελέτη, βασισμένη σε πολυετή επιτόπια εθνογραφική έρευνα, για πρώτη φορά προσεγγίζει το φαινόμενο της επαιτείας στον ελληνικό αστικό χώρο ολιστικά, προσπαθώντας να φωτίσει όλες τις όψεις της καθημερινής επιβίωσης και δράσης των ζητιάνων στην Αθήνα σήμερα.

Στο πρώτο μέρος εξετάζονται τόσο οι σχετικές με την κοινωνική περιθωριακότητα θεωρητικές σχολές διεθνώς όσο και οι ανάλογες εξελίξεις στον χώρο των κοινωνικών επιστημών στην Ελλάδα. Επίσης, εξετάζεται συγκριτικά το φαινόμενο της επαιτείας με ανάλυση παραδειγμάτων, ενώ παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή της επαιτείας στην Ελλάδα κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου γίνεται λόγος αναλυτικά για το φαινόμενο της επαιτείας σήμερα, όπως το βίωσε και το κατέγραψε ο συγγραφέας, μέσα από την επιτόπια έρευνα και την προσωπική επαφή με τους ζητιάνους. Ειδικότερα, αναλύονται οι πολλαπλές ταυτότητες των ζητιάνων στη σύγχρονη πόλη, οι συνθήκες της καθημερινής τους διαβίωσης, οι στρατηγικές επιβίωσης στον αστικό χώρο, τα δίκτυα και οι συλλογικότητες που αναπτύσσουν, καθώς και οι μορφές οργάνωσης και δράσης των ζητιάνων. Επίσης, έμφαση δίνεται στα βιώματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων αυτών, μέσα από την ανάλυση του λόγου τους, ώστε να κατατεθεί η δική τους σκέψη για το φαινόμενο της επαιτείας: πώς τελικά βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, τη σχέση τους με τους "άλλους", τι προσδοκούν και τι σκέφτονται για το μέλλον τους.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΗ επαιτεία στην πόληΠεριοδικό "Ιστορία"611Μάιος 2019
Ιωάννα ΣωτήρχουΖητιάνος, αυτός ο άγνωστος"Εφημερίδα των Συντακτών"14/4/2018