Βιβλίο
Αρχιτεκτονική. Δοκίμιο για την τέχνη

Ετιέν-Λουί Μπουλλέ
Μετάφραση: Βασίλης Αλυμάρας
Αθήνα
FOR Publishing
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 390
Σχήμα: 26χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-93-9766-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Architecture. Essai sur l’art
Σημειώσεις: Εισαγωγή, επιμέλεια: Βασίλης Αλυμάρας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-02-2018)
Περίληψη:

Το "Δοκίμιο" του Ε.-L. Boullee είναι ένα βιβλίο ορόσημο στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και βασικό της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης, είτε σαν αυτόνομο κείμενο είτε μέσα από τις ερμηνείες και αναφορές σε αυτό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πλέον σαν ένα "ιδρυτικό κείμενο" της αρχιτεκτονικής το οποίο έχει την ιδιότητα να εμφανίζεται σε όλες τις κρίσιμες για την αρχιτεκτονική εποχές.

Η ελληνική έκδοση του "Δοκιμίου" είναι ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, σταθμός μίας εκπληκτικής εκδοτικής πορείας που ξεκίνησε στις αρχές του προηγούμενου, του 20ού αιώνα, και παρουσιάζεται στο ελληνικό κοινό σε μετάφραση του αρχιτέκτονα Βασίλη Αλυμάρα.

Το "Δοκίμιο" στην ελληνική έκδοση συνοδεύουν δύο Παραρτήματα. Στο Παράρτημα Ι ο έλληνας αναγνώστης μπορεί να βρει τα εισαγωγικά κείμενα όλων των "εθνικών" εκδόσεων ως σήμερα, γραμμένα από έγκυρους ιστορικούς της αρχιτεκτονικής (γαλλική-Perouse de Montclos, ισπανική-C. Sambricio, γερμανική-A.M. Vogt, ιταλική- A. Rossi, αγγλική-H. Rosenau), και στο Παράρτημα ΙΙ μία σειρά κειμένων πάνω στον Boullee και την γαλλική αρχιτεκτονική του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Η μετάφραση των κειμένων στα δύο παραρτήματα είναι του Βασίλη Αλυμάρα και των γερμανικών κειμένων της αρχιτέκτονα Δήμητρας Φύγκα.