Βιβλίο
Η των πλειόνων ψήφος κρατείτω
Η τύχη της αρχής της πλειοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους: Πρακτικά ημερίδας στη μνήμη Κ.Γ. Πιτσάκη

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος
Επιμελητής: Ευάγγελος Χρυσός
Εισηγητής: Κώστας Μπουραζέλης
Εισηγητής: Μαρία Σ. Γιούνη
Εισηγητής: Αθηνά Αρ. Δημοπούλου
Εισηγητής: Σπύρος Ν. Τρωιάνος
Εισηγητής: Ανδρέας Γκουτζιουκώστας
Εισηγητής: Ευάγγελος Χρυσός
Εισηγητής: Ελευθερία Σπ. Παπαγιάννη
Εισηγητής: Μιχαήλ Β. Βέλλας
Εισηγητής: Χαράλαμπος Γάσπαρης
Εισηγητής: Ελένη Σακελλαρίου
Εισηγητής: Τόνια Κιουσοπούλου
Εισηγητής: Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος
Εισηγητής: Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης
Αθήνα
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Αριθμός Έκδοσης: 1
2017
σ. 229
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5154-13-4
Σημειώσεις: Πρόλογος: Παύλος Σούρλας, Γ. Γ. του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Εισαγωγή: Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δικαίου.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 7.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-03-2018)
Περίληψη:

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, από κοινού και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιστορίας του Δικαίου, παρουσιάζει σήμερα στο ευρύ κοινό τον ανά χείρας τόμο με τα πρακτικά της ημερίδας που έφερε τον τίτλο "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω: Η τύχη της αρχής της πλειονοψηφίας από τη μετακλασική περίοδο ως τους νεότερους χρόνους". Η ημερίδα αυτή, την οποία συνδιοργάνωσαν οι δύο φορείς στις 4 Απριλίου 2014, είχε θέμα την ιστορία της αρχής της πλειονοψηφίας και ομιλητές επίλεκτα μέλη της κοινότητας των Ελλήνων ιστορικών. Η αρχή της πλειονοψηφίας θεωρείται -και είναι πράγματι- ακρογωνιαίος λίθος των δημοκρατικών διαδικασιών. Και εκπλήσσει βέβαια το εύρος της εφαρμογής της σε τόσο πολλά συλλογικά σώματα κατά το ιστορικό παρελθόν, όσα αποκάλυψε η ημερίδα. Πρέπει ωστόσο να έχουμε υπόψη μας ότι η αρχή της πλειονοψηφίας είναι αναγκαίο, αλλά όχι και επαρκές προαπαιτούμενο της δημοκρατίας, δεδομένου ότι, εκτός από αυτήν την ίδια, αποφασιστική σημασία έχει και η σύνθεση των συλλογικών σωμάτων που ακολουθούν πλειοψηφικές διαδικασίες κατά τη λήψη των αποφάσεών τους.

Η ημερίδα "H των πλειόνων ψήφος κρατείτω" ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Κωσταντίνου Πιτσάκη. Ο καθηγητής Πιτσάκης, που έφυγε τόσο ξαφνικά από κοντά μας, διετέλεσε πρόεδρος τόσο της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορίας του Δίκαιου όσο και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του και στους δύο θεσμούς θα τον θυμούνται πάντα για τη λαμπρή επιστημονική του κατάρτιση, τον ευθύ και ευπροσήγορο χαρακτήρα του και πηγαίο χιούμορ του. Η παρούσα έκδοση έχει ταυτόχρονα και τον σκοπό να τιμήσει τη μνήμη του.

Παύλος Σούρλας, από τον Πρόλογο της έκδοσης

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟφειλομένη τιμή"Εστία"10/3/2018