Βιβλίο
Το μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες

Γιουντόρα Γουέλτυ
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
σ. 480
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-6310-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Collected Stories
Εικοστός Αιώνας
Υπό Έκδοση
Περίληψη:

Τρεις αξιοσέβαστες κυρίες αποφασίζουν, χωρίς τον ξενοδόχο, αν ένα κορίτσι με νοητική υστέρηση θα κλειστεί σε ίδρυμα ή θα παντρευτεί. Ένας πλασιέ χάνει τον δρόμο και το αυτοκίνητό του με απρόβλεπτες συνέπειες. Μια νιόπαντρη διαβάζει στην εφημερίδα ότι την πυροβόλησε ο άντρας της στο πόδι και αναρωτιέται για το συμβάν. Ένας έφηβος ενηλικιώνεται μέσα από την ατέρμονη παρατήρηση του παράξενου σπιτιού που βρίσκεται απέναντι από το δικό του. Μια παρέα γεροντοκόρες εκδράμουν και θυμούνται την καταπίεση που υπέστησαν από μια επιβλητική προσωπικότητα που δεν υπάρχει πια. Ένας νεαρός σύζυγος συγκεντρώνει κάμποσους συντοπίτες του για να γριπίσουν το ποτάμι, μήπως και βρουν την έγκυο γυναίκα του η οποία, καταπώς φαίνεται, πήγε να πνιγεί πάνω στην απελπισία της.

Η Γιουντόρα Γουέλτυ, γέννημα θρέμμα του Μισισίπι, από τις κορυφαίες φωνές στον χώρο της πεζογραφίας του 20ού αιώνα και απαράμιλλη δεξιοτέχνις του διηγήματος, παρουσιάζεται εδώ με δεκαπέντε αριστουργηματικές ιστορίες. Η συγγραφέας έχει μέσα της τον Μαρκ Τουέιν και τον Γουίλιαμ Φώκνερ, τον Αντόν Τσέχοφ και τη Βιρτζίνια Γουλφ, ενσωματώνει τον αμερικανικό μοντερνισμό του Νότου και τον ευρωπαϊκό σουρεαλισμό. Μια ανεπανάληπτη πένα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Άγης (Librofilo) ΑθανασιάδηςΤο μεγάλο δίχτυ και άλλες ιστορίες"Librofilo"28/8/2019
Γεώργιος Ν. ΣχορετσανίτηςΜοντερνισμός του αμερικάνικου Νότου και ευρωπαϊκός σουρεαλισμός στο πεζογραφικό έργο της Γιουντόρα Γουέλτυ"Fractal"Ιανουάριος 2019
Μιχάλης ΜοδινόςΗ γοτθική μυθολογία του αμερικανικού Νότου"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"25/8/2018
Γιώργος ΛαμπράκοςΙστορίες από τον αμερικανικό Νότοwww.bookpress.gr26/5/2018
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΗ «φωνή» του αμερικανικού Νότου"Το Βήμα"/ "Βιβλία"29/4/2018