Βιβλίο
Αλέξανδρος Ν. Διομήδης 1874-1950
Ένας αυθεντικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης

Νίκος Σ. Παντελάκης
Αθήνα
Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 528
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7800-78-7
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 20.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 13-04-2018)
Περίληψη:

Πριν 90 χρόνια ξεκινούσε την διαδρομή της η Τράπεζα της Ελλάδος. Στο πηδάλιο, πρώτος Διοικητής, ο Αλέξανδρος Διομήδης, μια φιγούρα με σχεδόν μυθιστορηματική διαδρομή.

Όμως... ποιος υπήρξε ή μάλλον γιατί είναι επίκαιρος σήμερα ο Αλέξανδρος Διομήδης; Βουλευτής και εν συνεχεία υπουργός Οικονομικών του Ελευθερίου Βενιζέλου, εκτέθηκε από τα πρώτα του βήματα στην εμπειρία των διεθνών διαπραγματεύσεων.
Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και εν συνεχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μετείχε στις συνεννοήσεις με τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, με τον οποίο βρέθηκε πολλές φορές σε αντιπαραθέσεις.
Μετά από σύγκρουση με τον Βενιζέλο για το σχέδιο σταθεροποίησης της Ελληνικής οικονομίας εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, με αφορμή την υπόθεση Παπαστράτου.
Από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του "Ελεύθερου Βήματος" ως οργάνου του Κόμματος των Φιλελευθέρων για την προβολή της πολιτικής του. Τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής παραμένει στην Ελλάδα, και προσπαθεί να προστατεύσει την Εθνική Τράπεζα από την λεηλασία των περιουσιακών της στοιχείων.
Την περίοδο της Ανασυγκρότησης, υποστήριξε την ανάγκη ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας με την βοηθεια ξένων επενδύσεων αλλά με πυρήνα την Εθνική Τράπεζα, πράγμα που για άλλη μια φορά τον έφερε απέναντι στον ξένο παράγοντα, αμερικανικό αυτή την φορά, αλλά και στον Κυριάκο Βαρβαρέσο που είχε επανέλθει στην Ελλάδα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υποστήριξε με σθένος, ήδη από το 1947, την άποψη ότι το γερμανικό κατοχικό δάνειο αποτελούσε ξεχωριστή οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα και διαμαρτύρονταν έντονα γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις παρέλειπαν να το διεκδικήσουν.
Αντιπρόεδρος και εν συνεχεία Πρόεδρος της Κυβέρνησης το 1949.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελίζα ΠαπαδάκηΗ Ελλάδα του 1910-1950 μέσα από δύο παράλληλους βίουςΠεριοδικό "Σύγχρονα Θέματα"144Οκτώβριος 2018-Μάρτιος 2019
Αντώνης Δ. ΠαπαγιαννίδηςΣτο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"6/5/2018