Βιβλίο
Ο φόβος και η ελευθερία
Πώς μας άλλαξε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος

Keith Lowe
Μετάφραση: Δημήτριος Σταυρόπουλος
Αθήνα
Ψυχογιός
2018
σ. 648
Σχήμα: 24χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-01-2454-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.20€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 17-04-2018)
Περίληψη:

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά γεγονότα στην Ιστορία. Πώς, όμως, η εμπειρία της αιματοχυσίας αλλά και της δημιουργίας δεσμών στη διάρκειά του επηρέασε τον σύγχρονο κόσμο; Πώς ο φόβος της βίας, τα όνειρα για ισότητα και ο πόθος για ελευθερία άλλαξαν τις χώρες και τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε σήμερα;

"Ο φόβος και η ελευθερία" αναλύει μια περίοδο γεωπολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών χωρίς προηγούμενο. Η νέα τάξη, όπως διαμορφώθηκε μετά το 1945, σήμανε την κατάρρευση της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας και τη γέννηση δύο υπερδυνάμεων -των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης- σε ένα κλίμα παγκόσμιου Ψυχρού Πολέμου.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν νέες τεχνολογίες, εγκαινιάζοντας την πυρηνική εποχή. Οι πολιτικοί οραματίστηκαν νέα κοινωνικά μοντέλα - κάποιοι υποστήριξαν την παγκόσμια διακυβέρνηση, άλλοι την ανεξαρτησία. Το βιοτικό επίπεδο άλλαξε δραματικά. Ήταν εποχή τρόμου αλλά και θαυμάτων, που ο απόηχός της ανιχνεύεται στον προβληματισμό του σήμερα για τον εθνικισμό, το μεταναστευτικό και την παγκοσμιοποίηση.

Ο Keith Lowe, εξηγώντας τις μεγάλες αλλαγές και τους μύθους που επικράτησαν και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας προσωπικές ιστορίες, καταδεικνύει τις φιλοσοφικές και ψυχολογικές συνέπειες του πολέμου και το πώς οι ηγέτες και οι απλοί άνθρωποι προσαρμόστηκαν στον μεταπολεμικό κόσμο και μετέτρεψαν ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα της Ιστορίας σε ευκαιρία για αλλαγή.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ελευθερία (Λεύκη) ΣαραντινούΟ Μακαρθισμός στις ΗΠΑhttp://literature.gr24/6/2021
Γιώργος ΣιακαντάρηςΗ ελευθερία που εμπνέει, η ελευθερία που φοβίζειwww.bookpress.gr2/12/2018
Μαρία-Λυδία ΚυριακίδουΟ φόβος και η ελευθερίαhttps://apodyoptes.com10/11/2018
Γιάννης Δ. ΣτεφανίδηςHistory Matters: Ο διαρκής αντίκτυπος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου"The Athens Review of Books"99Οκτώβριος 2018
Πέτρος ΤατσόπουλοςΟ φόβος και η ελευθερία"Τα Νέα"4/8/2018
Άγγελος ΠετρουλάκηςΤο καλοκαίρι πίσω από τα βιβλία…"Fractal"Ιούλιος 2018
Γιώργος ΠαππάςΗ κοινή συνείδηση"amagi" 20/6/2018
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΟ φόβος μπροστά στην ελευθερία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"26/5/2018