Βιβλίο
Η φόνισσα

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Επιμέλεια: Κώστας Σταμάτης
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2018
σ. 330
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-7837-5
Κλασική Ελληνική Λογοτεχνία
Σημειώσεις: Εισαγωγή, σημειώσεις, σχόλια: Κώστας Σταμάτης. Έκδοση βασισμένη στην πρώτη δημοσίευση του έργου, στο περιοδικό "Παναθήναια" (15 Ιαν.-15 Ιουν. 1903).
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 13.30€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-04-2018)
Περίληψη:

Διαβάζοντας αυτήν τη "Φόνισσα", θα νιώσετε αναγνώστες επαρκείς, μελετητές της με ιδιότητες και κύρος. Θα αισθανθείτε και θα διαπιστώσετε όλη την απαιτούμενη αναγνωστική διέγερση, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα σ’ αυτό το κορυφαίο έργο της νεοελληνικής πεζογραφίας, στην πιο διαχρονική δημιουργία του Παπαδιαμάντη, έτσι όπως την ανέδειξε και την καθιέρωσε η ίδια η ζωή.

Αυτή η "Φόνισσα" δεν περιγράφει απλώς: εισχωρεί σε κάθε κύτταρο -ορατό ή μη- της πανθομολογούμενης και τωόντι αειθαλούς παπαδιαμαντικής μαγείας. Θα συζητήσετε, θα διαλογιστείτε με τον δημιουργό της και, ενώπιοι ενωπίω, θα κρίνετε κι εσείς οι ίδιοι για όλα όσα αφορούν την αληθινή φύση του ανθρώπινου όντος και του περιβάλλοντός του.

Η φόνισσα Φραγκογιαννού δεν υπόσχεται απλώς. Είναι τόσο ζωντανή, διηνεκής και υπερκείμενη, ώστε σας περιμένει να την αφουγκραστείτε και να την επεξεργαστείτε εντός σας, με τη δική σας πρόσληψη περί αθωότητας και αμαρτίας, περί εγκλήματος και κολασμού από κτίσεως κόσμου. Συμμεριστείτε την ή απορρίψτε την εσείς ως αναγνώστες της, με τις δικές σας αντιλήψεις και αξίες. Είναι απολύτως δεκτική σε αυτά η ηρωίδα του Παπαδιαμάντη, σε όλα όσα διαλαμβάνει η μελέτη και η κατανόησή της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος ΚουρμουλήςΗ «Φόνισσα» αλλιώς"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"30/3/2019
Ανδρέας Μήτσου«Η ΦΟΝΙΣΣΑ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντηhttp://literature.gr10/11/2018
Ανθούλα ΔανιήλΗ φόνισσαdiastixo.gr2/10/2018
Διονύσης ΜαρίνοςΤο ψυχογράφημα της «Φόνισσας»"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"15/7/2018
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΦονικό ένστικτοΠεριοδικό "BHmagazino"6/5/2018