Βιβλίο
Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων
Ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη νεότερη Ελλάδα

Devin E. Naar
Μετάφραση: Χρήστος Γεμελιάρης
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
2018
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-750-4
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Jewish Salonica: Between the Ottoman Empire and Modern Greece
Θέματα Εβραϊκής Ιστορίας
Σημειώσεις: Εθνικό Βραβείο Εβραϊκού Βιβλίου Στηριγμένου σε Αρχειακό Υλικό, 2016. Βραβείο Edmund Keeley Καλύτερου Βιβλίου Νεοελληνικών Σπουδών, 2017.
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Περιλάλητη ως "Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων", η Θεσσαλονίκη υπήρξε κάποτε πατρίδα της μεγαλύτερης σεφαραδίτικης εβραϊκής κοινότητας του κόσμου στο σταυροδρόμι της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.


"Ζωτική συμβολή στη σεφαραδίτικη ιστορία, το βιβλίο του Ντέβιν Νάαρ, συμπληρώνει με αγάπη αλλά και αντικειμενικότητα τα κενά στην ελληνοεβραϊκή ιστορία του Μεσοπολέμου. Η Θεσσαλονίκη των Εβραίων μιλάει μέσα από τα λόγια των ιστορικών υποκειμένων της, αντλώντας από μια εντυπωσιακή ποικιλία τοπικών εβραϊκών πηγών και φωτίζοντας υπό ένα εντελώς νέο και δυναμικό πρίσμα την ελάχιστα μελετημένη αυτή περίοδο".
Katherine Fleming, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, συγγραφέας του "Greece: A Jewish History"

"Αυτή η πλούσια τεκμηριωμένη και απολαυστική μελέτη περιγράφει πειστικά την εμπειρία των Σεφαραδιτών Εβραίων της Θεσσαλονίκης, καθώς από υπήκοοι της πολυεθνοτικής, πολυθρησκευτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετατράπηκαν σε μειονότητα του ελληνικού έθνους-κράτους. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει οπωσδήποτε όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία της ξεχωριστής αυτής κοινότητας".
Matthias Lehmann, Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια, συγγραφέας του "Emissaries from the Holy Land"

"Ένα επίτευγμα με αξιοσημείωτη βαρύτητα. Ο Νάαρ συνθέτει ένα ανεπανάληπτο λεπτομερές πορτρέτο της κορυφαίας σεφαραδίτικης κοινότητας υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το ελληνικό εθνικό κράτος που τη διαδέχτηκε, με βάση αρχεία από τη Ρωσία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ισπανία".
Stephen Schwartz, Middle East Quarterly

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τζέκυ ΜπενμαγιόρShabbatopolis"The Books' Journal"98Μάιος 2019
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΗ Θεσσαλονίκη των ΕβραίωνΠεριοδικό "Ιστορία"602Αύγουστος 2018
Γιώργος Σιακαντάρης25 καλά βιβλία για τις ιδέες, την πολιτική, την Ιστορίαwww.bookpress.gr29/7/2018
Γιώργος ΚόκκινοςΕβραίοι της Θεσσαλονίκης"Η Αυγή"22/7/2018