Βιβλίο
Εισαγωγή στη θεωρία και κριτική της παιδικής λογοτεχνίας
Σχολικής και προσχολικής

Μένη Κανατσούλη
Αθήνα
University Studio Press
Αριθμός Έκδοσης: 3
2018
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1997
σ. 220
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-12-2383-4
Σημειώσεις: Έκδοση αναθεωρημένη & επικαιροποιημένη.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 23-07-2019)
Περίληψη:

Η παρούσα τρίτη έκδοση του βιβλίου Εισαγωγή στη θεωρία και κριτική της παιδικής λογοτεχνίας αποσκοπεί να ενσωματώσει βασικές ανακατατάξεις και νεότερες κατευθύνσεις της έρευνας πάνω στο παιδικό βιβλίο τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα. Η σύγχρονη θεωρία της παιδικής λογοτεχνίας έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες αλματώδη πρόοδο, και είναι φυσικό ο σημερινός μελετητής να φιλοδοξεί να τις εισαγάγει, να τις συγκρίνει και να τις συνδυάσει με τις δικές του θεωρητικές ανησυχίες.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα είδος εγχειριδίου, με ξεκάθαρα χρηστικό χαρακτήρα που εκθέτει με συνοπτικό τρόπο τα βασικά θεωρητικά ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη έρευνα της παιδικής λογοτεχνίας. Άπτεται διαχρονικών ερωτημάτων όπως "τι είναι το παιδί", "ποια είναι τα χαρακτηριστικά του που το διαφοροποιούν από τους ενήλικους", "εάν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθορίζουν τις αναγνωστικές του προτιμήσεις και τι γνωρίζουμε για αυτές", τα οποία τροφοδοτούν και ανατροφοδοτούν γενικά τη συζήτηση για την παιδική λογοτεχνία και γενικότερα για το παιδικό βιβλίο.

Η περιήγηση σε ζητήματα θεωρητικά παρακολουθεί την ιστορική τους εξέλιξη καθώς και την ειδολογική κατηγοριοποίησή τους, κάνοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο το βιβλίο ευσύνοπτο, επιστημονικά τεκμηριωμένο αλλά και προσιτό σε ένα ειδικότερο κοινό, δηλαδή φοιτητές και φοιτήτριες Τμημάτων Εκπαίδευσης για την Προσχολική Ηλικία και Δημοτικής Εκπαίδευσης, δασκάλους, νηπιαγωγούς και βιβλιοθηκάριους, καθώς επίσης και σε κάθε αναγνώστη που ανακάλυψε ή ψάχνει να ανακαλύψει την απόλαυση στις ιστορίες για παιδιά.