Βιβλίο
Τρεις μεσαιωνικές μελέτες

Εμμανουήλ Ροΐδης
Επιμέλεια: Δημήτρης Φύσσας
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 128
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-7517-6
Κλασικά Νεοελληνικά Κείμενα
Σημειώσεις: Νεοελληνική μεταγραφή, υποσημειώσεις, επιλεγόμενα: Δημήτρης Φύσσας.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.80€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-07-2018)
Περίληψη:

Ο νεαρός Ροΐδης -που θα κατέληγε να γίνει ο σημαντικότερος Νεοέλληνας συγγραφέας-, αποφασίζοντας να μελετήσει τα του δυτικού Μεσαίωνα, έδωσε φυσικά το "Η Πάπισσα Ιωάννα", έδωσε όμως και άλλα μεσαιωνολογικά κείμενα. Ενώ όμως η Πάπισσα είναι πασίγνωστη, οι σύντομες μελέτες που περιλαμβάνονται στο ανά χείρας βιβλίο έχουν μικρή διάδοση σήμερα.
Το δοκίμιο "Αι μάγισσαι του μεσαιώνος" (1868) είναι το σημαντικότερο φεμινιστικό κείμενο στην ελληνική γλώσσα, απ’ όσα ξέρω εγώ τουλάχιστον. Μέσω της υπεράσπισης των μαγισσών ο κατά τα άλλα μισογύνης(;) αυτός συγγραφέας υπερασπίζεται βέβαια την επιστήμη, αλλά ακόμα περισσότερο υπερασπίζεται το γυναικείο φύλο και τη μητρότητα. Η μελέτη "Η εορτή του όνου κατά τον μεσαιώνα" (1869) είναι ένα κείμενο που ξεκινάει από τη σχέση περιβάλλοντος και εθνικού χαρακτήρα -σύμφωνα με τις δοξασίες της εποχής-, συνεχίζει με την ανάγκη διαφυγής από την πολλή θρησκευτική σοβαρότητα και κορυφώνεται με αφήγηση σε γκροτέσκα κατεύθυνση. "Οι Βρυκόλακες του μεσαιώνος" (1869) ξεκινάνε από τη ροπή του αμαθούς ανθρώπου προς το υπερφυσικό και διεκτραγωδούν πόσο αρνητικά αποτελέσματα είχε για την ανθρωπότητα η συνάντηση της ροπής αυτής με τη χριστιανική εκκλησία.
Η έκδοση είναι "δίγλωσση": δεξιά τα κείμενα του Ροΐδη και αριστερά η μεταγραφή στη νεοελληνική (αντίστροφα από το συνηθισμένο). Ως γνωστόν, ο μέγας Συριανός είχε γράψει στην καθαρεύουσα υποστηρίζοντας τη δημοτική. Εγώ με τις μεταγραφές αυτές στη δημοτική υποστηρίζω την καθαρεύουσά του. Ακόμα, επιδιώκοντας να φτάσει το βιβλίο σ’ ένα πλατύτερο αναγνωστικό κοινό, επέλεξα να μην προτάξω Εισαγωγή, ούτε καν Πρόλογο. Την απουσία αυτή την αναπληρώνουν εν μέρει τα Επιλεγόμενα.

Δ.Φ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Λευτέρης ΞανθόπουλοςΓιατί ο Ροΐδης σήμερα;www.oanagnostis.gr16/2/2019
Γιάννης ΑντωνιάδηςΤρεις μεσαιωνικές μελέτεςhttp://www.culturenow.gr5/2/2019
Νίκος ΜαυρέλοςΜετα-γράφοντας τον Ροΐδη"Η Αυγή"20/1/2019
Κώστας Π. ΔάρμοςΤρεις μεσαιωνικές μελέτεςhttp://www.staxtes.com12/10/2018
Ζωή ΚαραμήτρουΕξοικείωση με την υπέροχη καθαρεύουσα του Εμμανουήλ Ροΐδη"Athens Voice"10/10/2018
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΟ Μεσαίωνας του Ροΐδη"Το Ποντίκι"6/9/2018
Αγησίλαος Κ. ΑλιγιζάκηςΟι μάγισσες, οι όνοι και οι βρικόλακες του Εμμανουήλ Ροΐδη"Fractal"Σεπτέμβριος 2018
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟ Ροΐδης για όλους"Εστία"21/7/2018