Βιβλίο
Κάπα ποιητού
Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Ποίηση, μάχη και ψυχή για τη Μακεδονία

Κοσμάς Χαρπαντίδης
Αθήνα
Κάπα Εκδοτική
2018
σ. 104
Σχήμα: 21χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-628-014-6
Σημειώσεις: Πρόλογος: Θοδωρής Γκόνης. Επίμετρο, εργοβιοχρονολόγιο: Ελένη Γαραντούδη.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 8.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-08-2018)
Περίληψη:

Κάθε μεγάλο κείμενο έχει την πορεία του, την ιστορία του, το ταξίδι του. Για το έργο "Κάπα ποιητού" το ταξίδι αυτό ξεκινάει χρόνια πριν, όταν το 2012, με αφορμή το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Φιλίππων σε 7+2 ποιητές, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης αναλαμβάνει να γράψει για τον Ιωάννη Κωνσταντινίδη, καπνέμπορο από την Κρήτη με το χάρισμα του ποιητή, που αγωνίστηκε όσο λίγοι για την απελευθέρωση της Καβάλας.

Το κείμενο παρουσιάστηκε τότε ως θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο "Από τις επαναστατικές προπόσεις στις εξεγέρσεις της καρδιάς" αποτέλεσε τη μαγιά για το έργο "Κάπα ποιητού". Ο Κοσμάς εμπλούτισε το αρχικό του κείμενο, έφτιαξε χαρακτήρες, του έδωσε θεατρική φόρμα με το εύρημα του θεάτρου μέσα στο θέατρο, όπου τρεις ηθοποιοί κάνουν πρόβες σε ένα έργο που αφορά τον Κωνσταντινίδη. Ενός ανθρώπου που η ίδια η πόλη που τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε έναν δρόμο, παραλίγο να τον ξεχάσει διατηρώντας μόνο το αρχικό γράμμα και την ιδιότητά του.

(Θοδωρής Γκόνης, από τον Πρόλογο της έκδοσης)


Η έκδοση περιλαμβάνει, εκτός από το θεατρικό έργο "Κάπα ποιητού", ένα αντιπροσωπευτικό ανθολόγιο ποιημάτων, αναλυτικό χρονολόγιο βίου και έργου του Ιωάννη Κωνσταντινίδη και επίμετρο από την Ελένη Γαραντούδη, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.