Βιβλίο
Υγιείς δεσμοί και νευρο-δραματικό παιχνίδι

Sue Jennings
Επιμελητής: Στέλιος Κρασανάκης
Αθήνα
Παρισιάνου Α.Ε.
2017
σ. 278
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-5830-50-2
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 32.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 30-08-2018)
Περίληψη:

"Στο βιβλίο αυτό, η Sue Jennings περιγράφει την πρωτοποριακή της θεωρία του ΝΔΠ. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, τα θεμέλια για έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό σχηματίζονται από την παιγνιώδη διάθεση της μητέρας με το μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!"
- Charles E. Schaefer, Ph.D., RPT-S, Επίτιμος Καθηγ., Πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson, Teaneck, N.J., συνιδρυτής και διευθυντής της Ένωσης Παιγνιοθεραπείας, Clovis, CA

Καινοτομώντας στον τομέα του συναισθηματικού δεσμού και της παιδικής ανάπτυξης, η Sue Jennings εισάγει την έννοια του "νευρο-δραματικού παιχνιδιού", εξερευνώντας τις αισθητικές εμπειρίες που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό. Εξηγεί το πώς η αλληλεπίδραση αυτή, η οποία είναι ουσιαστικά «δραματική» ως προς τη φύση της, είναι κρίσιμη για το βρέφος προκειμένου αυτό να αναπτύξει έναν υγιή εγκέφαλο, ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς και μελλοντική ελαστικότητα.

Βασισμένο σε ακλόνητη εμπειρία και παρατήρηση, το βιβλίο αυτό ενοποιεί τις τρέχουσες θεωρίες της νευροβιολογίας, του συναισθηματικού δεσμού και της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης και αμφισβητεί κοινά αποδεκτές ψυχαναλυτικές απόψεις για την παιδική ανάπτυξη. Επεκτείνοντας τη συχνά στενή αντίληψη πάνω στο τι εννοούμε με τον όρο "συναισθηματικός δεσμός", το βιβλίο αυτό αιτιολογεί στιβαρά την ανάγκη να περιλαμβάνονται στα πρώτα χρόνια της ζωής η παιγνιοθεραπεία και οι εικαστικές ψυχοθεραπείες. Το νευρο-δραματικό παιχνίδι αναπτύσσεται, επίσης, σε σχέση με την αναδοχή και την υιοθεσία, τους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους, καθώς και τα παιδιά με αναπτυξιακές ή γνωστικές δυσχέρειες.

Το κατανοητό κείμενο θα ενδιαφέρει όλους τους ψυχοθεραπευτές και επαγγελματίες που δουλεύουν με παιδιά και εφήβους, μεταξύ των οποίων παιδοψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδιατρικοί και περιγεννητικοί νοσοκόμοι, παιδίατροι, παιδοψυχολόγοι, παιγνιοθεραπευτές, εικαστικοί ψυχοθεραπευτές και μεταπτυχιακοί φοιτητές.