Βιβλίο
Η "ανώνυμη" ρωσική επανάσταση

Neil Faulkner
Μεταφραστής: Μανουέλα-Έλενα Σκουλά
Αθήνα
Οξύ
2018
σ. 304
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-436-570-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: A People's History of the Russian Revolution
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 15.99€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 03-10-2018)
Περίληψη:

Η Ρωσική Eπανάσταση είναι το πιο παρεξηγημένο και παρερμηνευμένο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία. Στην "Ανώνυμη" Ρωσική Επανάσταση ο Neil Faulkner ξεπερνάει τους μύθους και ξεφεύγει από τη μυθοπλασία, θέτοντας στο επίκεντρο της ιστορίας τον ρωσικό λαό που υπήρξε ο αληθινός ήρωας σε αυτή την ταραχώδη περίοδο. Εκατομμύρια άνθρωποι συναντήθηκαν σε ένα μαζικό κίνημα, διοργάνωσαν δημοκρατικές συνελεύσεις, κινητοποιήθηκαν για μαχητικές ενέργειες και ανέτρεψαν ένα τεράστιο καθεστώς ιδιοκτητών, κερδοσκόπων και πολεμιστών.

Ο Faulkner απορρίπτει τις καρικατούρες του Λένιν και των μπολσεβίκων ως αυταρχικών συνωμοτών ή ως προγόνων της σταλινικής δικτατορίας και ισχυρίζεται ότι η Ρωσική Επανάσταση ήταν έκρηξη της δημοκρατίας και της δημιουργικότητας, ότι συντρίφτηκε από αιματηρή αντεπανάσταση και ότι αντικαταστάθηκε με μια μορφή γραφειοκρατίας από τον κρατικό καπιταλισμό.

Βασισμένη σε ισχυρές μαρτυρίες από πρώτο χέρι, αυτή η ιστορία σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της Επανάστασης με την αποκατάσταση της δημοκρατικής ουσίας της, προσφέροντας ένα τέλειο εγχειρίδιο στον σύγχρονο αναγνώστη.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Θανάσης ΑντωνίουΗ "ανώνυμη" ρωσική επανάστασηdiastixo.gr11/3/2020
Παναγιώτης ΦρούντζοςΗ "ανώνυμη" ρωσική επανάσταση"Documento"18/1/2018