Βιβλίο
Χωρίς

Σάμουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Παύλος Χριστοδουλίδης
Αθήνα
Νεφέλη
Αριθμός Έκδοσης: 2
1992
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1985
σ. 41
Σχήμα: 17χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τίτλος πρωτοτύπου: Sans
Σημειώσεις: Σημείωμα: Παύλος Χριστοδουλίδης
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 3.10€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-01-2011)
Περίληψη:

Το κείμενο του Beckett δημοσιεύτηκε το 1969 στα γαλλικά με τον τίτλο "Sans", και τον επόμενο χρόνο στα αγγλικά με τον τίτλο "Lessness". Με τυπικά μπεκετικό τρόπο συνδέεται με ένα προηγούμενο κείμενό του, που τιτλοφορείται "Ping" στα αγγλικά (1967) και "Bing" στα γαλλικά (1966). Το έργο αυτό είναι μία μικρή λεκτική κατασκευή από φράσεις που επαναλαμβάνονται με μικρές παραλλαγές. Ένα γυμνό λευκό σώμα, μόνο, ορθό, είναι κλεισμένο μέσα σε ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο 1Χ1Χ2 γυάρδες, "λευκό πάνω σε λευκό αόρατο". Τα μέλη είναι κολλημένα στο σώμα, η μύτη, τα αυτιά, το στόμα είναι λευκές τρύπες -όλα "σα ραμμένα". Η λέξη πινγκ προηγείται αλλά ίσως και να προκαλεί τη μετάβαση από μία καθηλωμένη θέση σε άλλη ("πινγκ καθηλωμένος αλλού").
Το κείμενο του "Χωρίς" γεννιέται από εξήντα προτάσεις οι οποίες επαναλαμβάνονται δύο φορές, μία στο πρώτο μισό και μία στο δεύτερο μισό του κειμένου. [...] Μπορούμε να συνοψίσουμε την ανάλυσή μας του "Χωρίς" λέγοντας ότι η γλώσσα και ο κόσμος του έργου χαρακτηρίζονται από την επανάληψη και την παραλλαγή: λεκτικών ατόμων, συνδυασμών τους και προτάσεων, η γλώσσα του· εξωτερικών και εσωτερικών καταστάσεων, ο κόσμος του. Επιπλέον ότι με τον κόσμο του έργου συνδέεται μια έντονα εκφραστική (συγκινησιακή) ποιότητα. Τέλος, ότι η γλώσσα (επομένως και ο κόσμος) του έργου προκύπτει από ένα συνδυασμό του τυχαίου με τους κανόνες του συντακτικού και της σημασιολογικής συνέπειας.
Η τελευταία παρατήρηση μας επιτρέπει να συγκρίνουμε το "Χωρίς" με τα ζωγραφικά έργα της λεγόμενης α-μορφικής τέχνης (art informel) η οποία απορρίπτει την προκαθορισμένη μορφή προς όφελος μιας μορφής η οποία αναδύεται βαθμιαία κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του πίνακα. [...] (από το επίμετρο του Παύλου Χριστοδουλίδη)