Βιβλίο
Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων
Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου

Robert A. McCabe
Κατερίνα Λυμπεροπούλου
Φωτογράφος: Robert A. McCabe
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 248
ISBN: 978-960-16-8174-0
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 21-12-2018)
Περίληψη:

Σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές των ελληνικών θαλασσών βρίσκεται το μικροσκοπικό νησί Σταμφάνη, που μαζί με τη νησίδα Άρπυια σχηματίζει το σύμπλεγμα των Στροφάδων.

Είναι ένα νησάκι με έκταση 1,5 τετρ. χμ. περίπου, 27 μίλια νοτίως της Ζακύνθου. Παρότι άγνωστο στους περισσότερους Έλληνες, φιλοξενεί ένα μοναδικό μνημείο, ένα οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα με εκκλησία που έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα. Το μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό του 1997 και σήμερα στέκει εγκαταλειμμένο. Ο τελευταίος μοναχός πέθανε το 2017, μετά από 38 χρόνια αφοσίωσης και σχεδόν απομόνωσης. Το ακρωτηριασμένο "κουκούλι" του καστρομονάστηρου το επιτηρεί πια μόνο ένας επιστάτης.

Το παρόν βιβλίο είναι ο καρπός της συνεργασίας περισσότερων από δώδεκα ανθρώπων που ενδιαφέρονται βαθιά για το νησάκι αυτό. Στόχος του είναι να αναστήσει και να συστήσει στον αναγνώστη τη Σταμφάνη και, ταυτοχρόνως, να επιχειρηματολογήσει υπέρ της διάσωσης των μνημείων πριν αυτά καταρρεύσουν και μεταμορφωθούν σε σωρό ερειπίων.
Από κάθε άποψη, το βιβλίο αυτό αντικατοπτρίζει την αφοσίωση, την επινοητικότητα και την επιμελή ακρίβεια της Κατερίνας Λυμπεροπούλου. Η Κατερίνα βυθίστηκε στην ιστορία αυτού του ιδιαίτερου τόπου και οργάνωσε την εξαιρετικά πολυεπίπεδη, διεπιστημονική ομάδα των συνεργατών μας, τους οποίους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τη συμμετοχή τους.
Κατά τη φωτογραφική σας περιήγηση στη Σταμφάνη θα έχετε οδηγούς τον τελευταίο μοναχό του καστρομονάστηρου, τον γενναίο βαρκάρη που τον προμήθευε με τα απαραίτητα, τον τελευταίο φαροφύλακα του νησιού κι άλλα μέλη της οικογένειας των Στροφάδων. Πιστεύω ότι θα μείνετε έκθαμβοι μ’ αυτά που θα δείτε και θα ακούσετε.
Robert A. McCabe, Αθήνα, 2018

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Έλενα ΝτάκουλαΟ τελευταίος μοναχός των Στροφάδων"Athens Voice"5/12/2018
Γιούλη ΕπτακοίληΡόμπερτ Μακέιμπ, ο Αμερικανοέλληνας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"2/12/2018
Λαμπρινή ΚουζέληΟ τελευταίος μοναχός των Στροφάδων"Το Βήμα"/ "Βιβλία"25/11/2018
Δέσποινα Σαββοπούλου"Έζησα μόνος μου, αλλά ελεύθερος""Πρώτο Θέμα"22/11/2018
Γιώργος Μυλωνάς"Κραυγή" από τη μονή-κόσμημα του Ιονίου"Φιλελεύθερος"15/11/2018