Βιβλίο
Ο δρόμος προς την ανελευθερία: Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική

Timothy Snyder
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Αθήνα
Εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος
2018
σ. 448
Σχήμα: 21χ15
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-569-901-7
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Κυκλοφορεί
Τιμή: 20.99€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 05-11-2018)
Περίληψη:

Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η νίκη της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας φαινόταν οριστική. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Νέου τύπου αυταρχικά καθεστώτα έκαναν -και κάνουν- την εμφάνισή τους, κάποια μάλιστα διεκδικώντας διευρυμένο ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω και της υπόσκαψης αντιπάλων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμμαχοι τους σε αυτές τις βλέψεις τους είναι κάθε είδους ακροδεξιοί και ακροαριστεροί εθνικολαϊκιστές και δημαγωγοί στην Ευρώπη και την Αμερική. Γεγονότα όπως το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών δείχνουν να εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς τους και παράλληλα αποκαλύπτουν πόσο πιο ευάλωτες απ’ ό,τι νομίζουμε είναι οι δυτικές κοινωνίες απέναντι σε τέτοιου είδους τάσεις, επιρροές και επιθέσεις.

Ο Timothy Snyder, με τη μεθοδικότητα αλλά και με την εμμονή στην αξιοποίηση πηγών και μαρτυριών που τον διακρίνουν πάντα, κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που απειλούν κεκτημένα όπως είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κράτος δικαίου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γκόλφω ΑλεξοπούλουΤίμοθι Σνάιντερ: Ιστορικός τού ολοκληρωτισμού, υπέρμαχος της δημοκρατίας"The Athens Review of Books"148Μάρτιος 2023
Γιώργος ΣιακαντάρηςΟ δρόμος προς την ανελευθερία: Ρωσία, Ευρώπη, Αμερικήwww.bookpress.gr19/3/2022
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΑπό τον ουκρανικό λιμό στον πόλεμο του Πούτιν"Το Βήμα"/ "Βιβλία"13/3/2022
Παύλος ΠαπαδόπουλοςΗ επικίνδυνη εντροπία της Δύσης"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"3/2/2019
Μάρκος ΚαρασαρίνηςΤίμοθι Σνάιντερ: «Χρειαζόμαστε μια πολιτική που θα οικοδομεί ξανά ένα σχέδιο για το μέλλον»"Το Βήμα"/ "Βιβλία"4/11/2018