Βιβλίο
Σελάνα
Το μυθιστόρημα του Παρθενώνα

Τάκης Θεοδωρόπουλος
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 363
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-03-1399-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.60€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 06-11-2018)
Περίληψη:

Ο Παρθενώνας, όπως όλα τα μεγάλα αριστουργήµατα, κρύβει στη μορφή του και την εμπειρία ζωής του δημιουργού του, του Ικτίνου: τις επιθυμίες, τους έρωτες, τις απογοητεύσεις, τις αμφιβολίες, τις αγωνίες και τους φόβους του. Τη δίνη αυτής της εµπειρίας σαρώνει η μυθιστορηµατική αφήγηση ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του χρόνου, στην καρδιά μιας Αθήνας, όπου ο δήµος είναι "τύραννος", όπως τον αποκαλεί ο Ευριπίδης, και οι θεοί εξακολουθούν να ενδιαφέρονται και να παρεμβαίνουν στο ανθρώπινο σύµπαν. Οδηγός στην περιπέτεια η δαιµονική και μαγευτική συγχρόνως Σελάνα, σύντροφος ζωής του αρχιτέκτονα του Παρθενώνα.

Ένα μυθιστόρημα για την περιπέτεια της δημιουργίας.

...µε το μυθιστόρημα αυτό γεύτηκα τα αποφάγια που άφησε στο τραπέζι της η ευωχία των μελετητών τόσων αιώνων. Πέρασα χρόνια διαβάζοντας τα έργα τους, άλλοτε µε περιέργεια, άλλοτε µε θαυµασµό, κι άλλοτε από υποχρέωση. Όµως άλλο έψαχνα, κι ας ήξερα πως δεν θα µπορέσω να το βρω στις σελίδες που καταγράφουν µε εξαιρετική ακρίβεια αριθµούς, διαστάσεις, αποστάσεις και όσα άλλα µέσα διαθέτει ο ανθρώπινος νους για να περιγράψει το ορατό. Οι πειρασμοί ήσαν πολλοί. Σκέφτηκα µια Bιογραφία του Παρθενώνα που θα στηριζόταν αποκλειστικά σε ιστορικές μαρτυρίες, από τον Κέκροπα ως τον Μανόλη Κορρέ. Όµως τελικά υπέκυψα στην έξη µου -την έξη του μυθιστοριογράφου- διότι αυτή υπηρετεί καλύτερα το ζητούμενο. Επειδή όµως το "Μυθιστόρημα του Παρθενώνα" δεν τελειώνει µε τη δημιουργία του, ευελπιστώ να συνεχίσω µε τα επόµενα επεισόδια του μακραίωνος βίου του.

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΣελανιασμένος Παρθενώναςwww.bookpress.gr16/4/2019
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΟ αρχοτέκτονας της σκιας"Το Βήμα"/ "Βιβλία"3/3/2019
Μάνος ΚοντολέωνΣελάναdiastixo.gr14/1/2019
Τζέμη ΤασάκουΟδυσσέας και Οιδίποδας ή: Ικτίνος, ο Αρχιτέκτονας του Παρθενώναwww.oanagnostis.gr13/1/2019
Καρολίνα ΜέρμηγκαΤο μερίδιο της σκιάς"The Books' Journal"94Ιανουάριος 2019
Άγγελος Πετρουλάκης‘‘Έργο τού αρχιτέκτονα είναι να συλλάβει το φως από το στερέωμα και να το προσγειώσει στη γη’’."Fractal"Ιανουάριος 2019
Μαρία ΚατσουνάκηΦως στη ζωή του Αρχιτέκτονα - σκιάς"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"16/12/2018