Βιβλίο
Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας
ή Η ιστορία της πέτρας

Tsao Hsueh - Chin
Μετάφραση: Έλλη Λαμπρίδη
Αθήνα
Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
2018
σ. 789
Σχήμα: 20χ12
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-01-1988-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: κινεζικά μετάφραση από αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Dream of the Red Chamber
Editio Minor
Ονομασία Υποσειράς: Orbis Literae
Α/Α Βιβλίου στην Υποσειρά: 25
Σημειώσεις: Εισαγωγή: David Hawks, σε μετάφραση Πολύκαρπου Πολυκάρπου.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 26.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-11-2018)
Περίληψη:

Το σημαντικότερο και δημοφιλέστερο μυθιστόρημα ολόκληρης της κινέζικης λογοτεχνίας με την υπογραφή του Κινέζου "Ντοστογιέφσκι", "Προυστ" και "Σαίξπηρ".

Η άνοδος και η πτώση μιας αριστοκρατικής οικογένειας με επίκεντρο ένα ερωτικό τρίγωνο. Κεντρικό πρόσωπο ο Πάο-γιου. Γεννήθηκε με ένα κομμάτι νεφρίτη στο στόμα και τα περισσότερα μέλη της οικογένειας των Τσία, τον θεωρούν προορισμένο για κάτι πολύ σημαντικό. Ο ίδιος μοιάζει όμως να προτιμά να απολαμβάνει απλώς την άνετη ζωή που του προσφέρει ο πλούτος και η θέση της οικογένειάς του, τις σκανδαλιές ή τους καυγάδες με τους συμμαθητές τους, τη θερμή σχέση με αγόρια αρχικά και μετά με τα πολλά όμορφα κορίτσια που συρρέουν στα μέγαρα των Τσία. Ανάμεσα σε αυτές τις κοπέλες ξεχωρίζουν, καθώς περνά ο καιρός, δύο, η Μαύρη Νεφρίτη και η Πολύτιμη Αρετή. Γύρω από αυτά τα τρία πρόσωπα κινούνται τα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους μέλη της οικογένειας, υπηρέτες, φιλοξενούμενοι από διάφορες περιοχές της αχανούς χώρας, συνεργάτες, φίλοι, μάγοι, καλόγριες, βουδιστές και ταοϊστές, σύζυγοι και παλλακίδες, μέλη της αυτοκρατορικής αυλής, θεοί και θεές.

Πολυεπίπεδο με "ιδιοφυή", όπως τονίζει στον πρόλογο του ο David Hawks, διαπλοκή προσώπων, στάσεων ζωής, φιλοσοφικών δογμάτων, συνηθειών, ερωτικών παιχνιδιών κάθε είδους, σκανδάλων και φανταστικών και πραγματικών γεγονότων, το βιβλίο αποτελεί πεδίο έρευνας και σπουδής που ονομάζεται "redology". Οι εκατοντάδες μελετητές του το έχουν δει σαν αλληγορία, σαν πολιτική διαμαρτυρία, σαν μανιφέστο του ρεαλισμού, ακόμη και σαν ένα μακρύ μοιρολόι για τη χαμένη δόξα της δυναστείας των Μινγκ, και έχουν αναγνώσει μέσα του πραγματικά πρόσωπα με πρώτο του συγγραφέα του Τσάο Χσούε-τσιν, ο οποίος προερχόταν από μια οικογένεια με ιστορία που θυμίζει τους Τσία. Για τα εκατομμύρια Κινέζους είναι ένα μυθιστόρημα «φετίχ» που, από 1792 που πρωτοεκδόθηκε. διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν με το ίδιο πάθος και ακόμα και η πρόσφατη τηλεοπτική μεταφορά του πραγματοποίησε ρεκόρ θεαματικότητας. Πλούσιο σε πρόσωπα, ιστορίες και πληροφορίες είναι παράλληλα, για μας τους υπόλοιπους, ένα ταξίδι στην αυτοκρατορική Κίνα και τον πολιτισμό της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Έμυ ΝτούρουΣτην Κίνα του 18ου αιώνα"Documento"13/7/2019
Σιδέρης ΝτιούδηςΤο όνειρο της κόκκινης κάμαραςdiastixo.gr9/4/2019
Διώνη ΔημητριάδουΤο όνειρο της κόκκινης κάμαραςwww.vakxikon.gr45Απρίλιος 2019
Νίκος ΚουρμουλήςΈτσι γεννήθηκε το κινεζικό μυθιστόρημα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"8/3/2019
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΑναζητώντας το νόημα της ζωής"Το Βήμα"/ "Βιβλία"20/1/2019
Μιχάλης ΜακρόπουλοςΤα όνειρα του Πάο-γιου στην Κόκκινη Σκόνηwww.bookpress.gr22/12/2018
Χρύσα ΣπυροπούλουΤο ελάχιστο που γίνεται μέγιστο"Η Καθημερινή"11/12/2018