Βιβλίο
Γλυπτική και κοινωνία στη Ρωμαϊκή Ελλάδα
Καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές

Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Παυλίνα Καραναστάση
Επιμέλεια: Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου
Επιμέλεια: Δημήτρης Δαμάσκος
Θεσσαλονίκη
University Studio Press
2018
σ. 408
Σχήμα: 29χ21
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-12-2414-5
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 45.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-11-2018)
Περίληψη:

Ο παρών τόμος, με τίτλο Γλυπτική και κοινωνία στη ρωμαϊκή Ελλάδα: καλλιτεχνικά προϊόντα, κοινωνικές προβολές, περιλαμβάνει τις τριάντα ανακοινώσεις ελλήνων και ξένων ομιλητών του δεύτερου κατά σειρά σχετικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο τον Σεπτέμβριο του 2014, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το πρώτο συνέδριο με θέμα "Κλασική παράδοση και νεωτερικά στοιχεία στην πλαστική της ρωμαϊκής Ελλάδας", διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2009, [Θ. Τιβερίου, Π. Καραναστάση, Δ. Δαμάσκος (επιμ.) Κλασική παράδοση και νεωτερικά στοιχεία στην πλαστική της ρωμαϊκής Ελλάδας, 2012, University Studio Press]. Η έκδοση έτυχε θετικής υποδοχής και κατέδειξε την αναγκαιότητα συστηματικής ενασχόλησης με τη γλυπτική της συγκεκριμένης περιόδου. Επιπρόσθετα, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός διδακτορικών διατριβών, συνεδρίων και δημοσιεύσεων με θεματικό άξονα τη ρωμαϊκή Ελλάδα που προέκυψε στο μεσοδιάστημα, ενέτεινε τη σημασία περαιτέρω μελέτης.

Θεματικός άξονας του ανακοινώσεων που περιλαμβάνονται στον τόμο αφορούν κυρίως τη σχέση της γλυπτικής με την κοινωνία και τις εργαστηριακές δραστηριότητες στη ρωμαϊκή Ελλάδα. Οι μελέτες ακολουθούν γεωγραφική κατάταξη (Αθήνα, Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρος, Κρήτη, Μικρά Ασία), ενώ στο τέλος έχουν ενταχθεί μελέτες γενικού και υπερτονικού χαρακτήρα. Η εσωτερική τους κατάταξη γίνεται με βάση το είδος των γλυπτών. "Ταφικά ανάγλυφα με "προτομές" από τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή της", "Η πλαστική της αρχαίας Ορεστίδας τα ρωμαϊκά χρόνια", "Ανάγλυφο Θεού Θεοδαίμονος", είναι ορισμένοι από τους τίτλους των παρουσιάσεων.