Βιβλίο
Το ζωντανό σύνταγμα

Jack M. Balkin
Μετάφραση: Απόστολος Βλαχογιάννης
Ευθύνη Σειράς: Ξενοφών Ι. Κοντιάδης
Ευθύνη Σειράς: Γιάννης Α. Τασόπουλος
Αθήνα
Εκδόσεις Παπαζήση
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 338
Σχήμα: 21χ14
ISBN: 978-960-02-3446-6
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Σύγχρονοι Στοχαστές για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Απόστολος Βλαχογιάννης.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 26-11-2018)
Περίληψη:

Πως εξελίσσεται το Αμερικανικό Σύνταγμα στο πέρασμα του χρόνου και σε τι οφείλεται η πίστη των Αμερικανών πολιτών σε ένα κείμενο ηλικίας δύο και πλέον αιώνων;
Σε αυτά τα θεμελιώδη ερωτήματα, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να απαντήσει το βιβλίο του Jack M. Balkin. Κατά την αιρετική άποψη του καθηγητή του Yale, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στο ζήτημα της συνταγματικής ερμηνείας, η θεωρία του αυθεντικού νοήματος και η θεωρία του ζωντανού Συντάγματος, δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και συνεπώς η αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι στείρα. Για να κατανοηθεί αντιθέτως η λειτουργία και η εξέλιξη του Αμερικανικού Συντάγματος, πρέπει αυτό να γίνει αντιληπτό ως ένα αρχικό δεσμευτικό πλαίσιο το οποίο συμπληρώνεται διαρκώς από τις λεγόμενες συνταγματικές κατασκευές. Έτσι, το Αμερικανικό Σύνταγμα κατορθώνει ανά πάσα στιγμή, εκτός από Θεμελιώδης και Υπέρτατος Νόμος, να είναι και ο "Δικός μας" Νόμος.
Η θεωρία λοιπόν του Balkin περί "ζωντανού συνταγματισμού" είναι μια δυναμικής θεωρία που καταγράφει τις διαδικασίες μεταβολής του Συντάγματος των ΗΠΑ και ελέγχει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση. Το βιβλίο μας προσφέρει μια αναμφίβολα διεισδυτική και πρωτότυπη ματιά στον σύγχρονο αμερικανικό συνταγματισμό και θέτει επίσης τα θεμέλια για έναν γόνιμο προβληματισμό γύρω από την έννοια του (ζωντανού) Συντάγματος.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΤο ζωντανό σύνταγμα"Εστία"22/6/2019