Βιβλίο
Ο ρυθμός του κόσμου
Μυθιστόρημα

Αλέξης Πάρνης
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 459
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-6350-0
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 04-12-2018)
Περίληψη:

Δεκαετία του ’50. Ο Γιάννης Δερβένης, χαρισματικός ποιητής και με μια λαμπρή βραχύβια καριέρα σεναριογράφου στο Χόλιγουντ στο ενεργητικό του, είναι καταδικασμένος για ένα φόνο που δεν ήθελε να γίνει και εκτίει την ποινή του στις Φυλακές Νέας Αλικαρνασσού. Επίσης φυλακισμένη, για πολιτικούς όμως λόγους, είναι και η Σοφία Καστρινού, που τον είχε σώσει από ναυάγιο. Τους χωρίζουν πολλά, αλλά τους ενώνουν η αλληλεγγύη και η μουσική, ο Σοπέν, ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ.

Ο Γιάννης Καστρινός, αδελφός της Σοφίας και πρώην αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού, ζει ως καταξιωμένος ποιητής στη Σοβιετική Ένωση. Μέσω του φίλου του Παντελή Ντόκα, που είχε πολεμήσει επίσης στον Ελληνικό αλλά και στον Ισπανικό Εμφύλιο, έρχεται σε επαφή με τον Δερβένη. Μέσα από την ποίηση, θα γίνουν φίλοι και αργότερα συνεργάτες, όταν ο Δερβένης θα έχει πια αποφυλακιστεί.

Η σχέση της Σοφίας Καστρινού και του Γιάννη Δερβένη παρασύρεται από το ποτάμι της Ιστορίας. Οι δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα, η χούντα, η εξέγερση του Πολυτεχνείου και η κυπριακή τραγωδία θα γίνουν το φλεγόμενο φόντο όπου οι αντοχές τους αλλά και οι ιδεολογικές διαφορές τους θα δοκιμαστούν.

"Ο ρυθμός του κόσμου" είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας του Αλέξη Πάρνη, που άρχισε με την "Οδύσσεια των διδύμων" και συνεχίστηκε με το "Ο άλλος εμφύλιος". Ένα μυθιστόρημα όπου οι ήρωες αναζητούν τον πνευματικό ηθικό άθλο που θα δώσει ανθρώπινη διάσταση στο τυφλό ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κωνσταντίνος B. ΜπούραςΈνας διεθνής συγγραφέας"Η Αυγή"16/6/2019
Μαριάννα ΤζιαντζήΗ ποίηση της ζωής και της Ιστορίας"Εφημερίδα των Συντακτών"15/12/2018
Στέλιος ΕλληνιάδηςΣοβιετικός Φάκελος Αλέξη Πάρνη: Κατηγορούμενος για αντικομματική διαγωγή"Δρόμος της Αριστεράς"8/12/2018
Στέλιος ΕλληνιάδηςΣοβιετικός Φάκελος Αλέξη Πάρνη: Στο στόχο των συντρόφων"Δρόμος της Αριστεράς"1/12/2018
Στέλιος ΕλληνιάδηςΣοβιετικός Φάκελος Αλέξη Πάρνη: Δυσμένεια, θρίαμβος και αποκαθήλωση"Δρόμος της Αριστεράς"24/11/2018