Βιβλίο
Η δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και ιστορίας
Προσδοκίες και κίνδυνοι από την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
Αριθμός Έκδοσης: 1
2018
σ. 518
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8211-2
Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.80€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-12-2018)
Περίληψη:

Η Δημοκρατία, η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία, λειτουργεί εξ ορισμού συγκυριακά, μέσα από τους κύκλους των περιοδικών εκλογών, αλλά κρίνεται εντέλει ιστορικά, εξ αποτελέσματος και εκ των υστέρων. Η Δημοκρατία κινείται με τους ρυθμούς του βραχύ ιστορικού χρόνου, αλλά τα αποτελέσματα των δημοκρατικών επιλογών πολύ συχνά φαίνονται στο βάθος του μακρύ ιστορικού χρόνου.
Η παράλληλη άνοδος του ριζοσπαστικού εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς, η επέκταση του ευρωσκεπτικισμού, η ροπή προς την αυταρχική δημοκρατία (illiberal democracy), η βρετανική απόφαση για Brexit είναι επιμέρους φαινόμενα που κινούνται -με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό από χώρα σε χώρα- πάνω σε έναν κοινό παρονομαστή που είναι η λειτουργία, οι παθογένειες και οι αντοχές της Δημοκρατίας.
Η νεωτερική εποχή, όμως, που ανέδειξε την ολοκληρωμένη μορφή της φιλελεύθερης δημοκρατίας, έχει αναδείξει και τον θεσμό που προσπαθεί να συμφιλιώσει τη σχέση της Δημοκρατίας με τη συγκυρία και την Iστορία ταυτόχρονα. Αυτός ο θεσμός είναι το Σύνταγμα.
Όταν κινείται η διαδικασία της θέσπισης ή της αναθεώρησης του Συντάγματος, τότε η συντακτική ή αναθεωρητική συγκυρία αποκτά το βαρύ και επικίνδυνο προνόμιο να διεκδικεί ιστορικά χαρακτηριστικά. Τότε ανακύπτει ο κίνδυνος επιλογές επιπόλαιες, στιγμιαίες, τυχαίες, ανεπεξέργαστες, λαϊκίστικες -ή έστω απλώς βολονταριστικές- να αποκτήσουν τη μέγιστη νομική ισχύ της συνταγματικής διάταξης και να εμφανίζονται ως "ιστορικές". Δεν υπάρχει όμως χειρότερη μορφή λαϊκισμού από τον συνταγματικό λαϊκισμό. Αυτό το βιβλίο επιδιώκει να λειτουργήσει ακριβώς ως αντίβαρο στον συνταγματικό λαϊκισμό.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΛογαράςΠολιτική επισκόπηση των καιρών με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματοςwww.bookpress.gr9/3/2019
Γιώργος ΣιακαντάρηςΗ δημοκρατία μετά την κρίση"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"16/2/2019
Παναγιώτης Γ. ΜαντζούφαςΤο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το σύνταγμα"The Books' Journal"95Φεβρουάριος 2019
Αγγελική ΜπιρμπίληΟ Ευάγγελος Βενιζέλος εναντίον του «συνταγματικού» λαϊκισμού"Athens Voice"30/1/2019
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΑπό τον συνταγματικό λαϊκισμό στη συνταγματική αναθεώρηση!"Το Ποντίκι"17/1/2019
Πέτρος ΤατσόπουλοςΗ βαριά σκια της συγκυρίας"Τα Νέα"12/1/2019