Βιβλίο
Οι Αρταμάνοφ

Μαξίμ Γκόρκι
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Ευθύνη Υποσειράς: Ελένη Κεχαγιόγλου
Αθήνα
Εκδόσεις Πατάκη
2018
σ. 525
Σχήμα: 19χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-16-8125-2
Γλώσσα πρωτοτύπου: ρωσικά
Ξένη Λογοτεχνία
Ονομασία Υποσειράς: Sub Rosa
Σημειώσεις: Επίμετρο: Γιώργος Τσακνιάς. Πρώτη έκδοση: Εκδόσεις "Βασική βιβλιοθήκη της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας", Αφοι Συρόπουλοι & Κ. Κουμουνδουρέας Ο.Ε., 1959 σελ. 533-754.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.80€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-12-2018)
Περίληψη:

Μια οικογενειακή σάγκα, που αφηγείται την ιστορία τριών γενιών της οικογένειας Αρταμάνοφ στη Ρωσία επί µισό αιώνα, από την απελευθέρωση των δουλοπάροικων το 1861, η οποία πραγµατοποιήθηκε από τον Τσάρο Αλέξανδρο Β΄, µέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.

Ο πατριάρχης της οικογένειας, ο Ηλίας, άρτι απελευθερωθείς δουλοπάροικος, εγκαθίσταται σε µια κωµόπολη µε τους τρεις γιους του και ιδρύει µια υφαντουργία. Ο γενάρχης, αυταρχικός µε την οικογένειά του, άπληστος και αποφασισµένος ως επιχειρηµατίας, αφοσιώνεται στο εργοστάσιο και, γενικά, στη νέα ζωή? τα παιδιά και τα εγγόνια διατηρούν την επιχείρηση, αλλά µε λιγότερο πάθος, µέχρι που τα πάντα σαρώνει η επανάσταση του 1917 - και η χαοτική βία που αυτή έφερε, η οποία περιγράφεται µε πιστότητα στο µυθιστόρηµα. Οι περιπέτειες της οικογένειας Αρταµάνοφ απηχούν µε ακρίβεια τον ιστορικό καµβά της εποχής, τον οποίο µε διορατικότητα αντιλαµβάνεται και µε µαεστρία υφαίνει στο βιβλίο ο Γκόρκι. Σε αυτόν ακριβώς τον καµβά τοποθετεί αριστοτεχνικά τους ήρωές του, που αδυνατούν να αντιληφθούν και να παρακολουθήσουν τις τεράστιες αλλαγές που συµβαίνουν, καθώς και τις µεταξύ τους σχέσεις -συγγενικές, ερωτικές, φιλικές, σχέσεις εξάρτησης ή εξουσίας, φθόνου ή και αδιαφορίας, ακόµη και την απουσία σχέσης- και στήνει έτσι ένα εξαιρετικό µυθιστόρηµα, που αφηγείται µε ακρίβεια και ζωντάνια την άνοδο και την πτώση του σύντοµου ρωσικού καπιταλισµού.

"Οι Αρταµάνοφ" σε µετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου εκδίδονται για πρώτη φορά αυτόνοµα σε βιβλίο, µετά την πρώτη έκδοσή τους το 1959 σε έναν συλλογικό τόµο παγκόσµιας κλασικής λογοτεχνίας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Απόστολος ΣπυράκηςΟι Αρταμάνοφdiastixo.gr23/10/2019
Μάρω ΒασιλειάδουΜεγάλα μυθιστορήματα… εκτός μόδας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"28/7/2019
Δημήτρης ΡαυτόπουλοςΜαξίμ Γκόρκι/ Άρης Αλεξάνδρου: Οι αντίθετοι"The Books' Journal"99Ιούνιος 2019
Φίλιππος ΠαππάςΟ μεταφραστής Άρης Αλεξάνδρου και η εποχή του"The Books' Journal"99Ιούνιος 2019
Γιώργος ΤσακνιάςΜεταφραστής από τα ρωσικά"The Books' Journal"99Ιούνιος 2019
Εύη Μαλλιαρού Η άνοιξη της κλασικής λογοτεχνίας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"24/3/2019