Βιβλίο
Προϋποθέσεις υπέρβασης της λιτότητας και επιτροπείας
Διεθνές επιστημονικό συνέδριο, 12-14 Γενάρη 2018

Συλλογικό έργο
Νίκος Χουντής
Κατερίνα Σηφάκη
Said Gafurov
Νίκος Στραβελάκης
Γιάννης Τόλιος
Μαριάννα Τσίχλη
Γρηγόρης Ζαρωτιάδης
Δημήτρης Καλτσώνης
Παύλος Δερμενάκης
Ηλίας Νικολόπουλος
Γιάννης Δούκας
Ulrike Eifle
Γιώργος Χαρίσης
Δημήτρης Σαραφιανός
Σαράντος Αλεξανδρής
Πέτρος Μπαστέας
Χάρης Σμυρνιώτης
Γιάννης Σχίζας
Παντελής Βαϊνάς
Δημήτρης Κυπριώτης
Θανάσης Κανιάρης
Γιάννης Σηφακάκης
Βασίλης Λιόσης
Κώστας Παπουλής
Αθήνα
Άπαρσις
2018
σ. 218
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5320-33-1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 10.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-01-2019)
Περίληψη:

Κατά την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνεται μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, το κόστος της οποίας καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο διάστημα 2010-15 εφάρμοσαν με διάφορα σχήματα "συνεργασίας" δύο μνημόνια, υπό τις επιταγές και οδηγίες της υπερεθνικής τρόικας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και τη στήριξη των εγχώριων δυνάμεων της άρχουσας τάξης, με συνέπεια την οικονομική κατάρρευση της χώρας (μεγάλη μείωση ΑΕΠ, εκρηκτική ανεργία και φτωχοποίηση του λαού). Δυστυχώς, οι ελπίδες για ανατροπή της κατάστασης στις εκλογές του 2015 διαψεύστηκαν - σε λιγότερο από έξι μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καταπατώντας τις διακηρυγμένες δεσμεύσεις για κατάργηση της λιτότητας και προώθηση προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, άλλαξε πορεία ευθυγραμμιζόμενη με τις απαιτήσεις της ξενόφερτης τρόικας και της ντόπιας ολιγαρχίας.

Τι πρέπει να κάνουμε; Ο Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης & Έρευνας, με τις επεξεργασίες του και ιδιαίτερα τη διοργάνωση των ετήσιων επιστημονικών συνεδρίων τα τελευταία χρόνια, συνέβαλε στη θεωρητική θεμελίωση της εναλλακτικής πρότασης για φιλολαϊκή έξοδο από την κρίση και την ομηρία του ευρώ, και για ανάκτηση πρώτα απ' όλα της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Ειδικότερα το τελευταίο διεθνές συνέδριο με θέμα "Προϋποθέσεις Υπέρβασης της Λιτότητας και της Επιτροπείας" που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2018 και παρουσιάζουμε σε αυτή την έκδοση, αποτελεί συγκεκριμένη προσπάθεια χάραξης του οδικού χάρτη της εναλλακτικής πολιτικής.