Βιβλίο
Project Fix: Αναβιώνοντας το μέλλον
Project Fix: Reviving the Future

Kalliope Kontozoglou
Αθήνα
Ποταμός
2020
σ. 192
Σχήμα: 27χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-545-106-6
Σημειώσεις: Πρόλογος: Ηλίας Ζέγγελης. Επίλογος: Tim Ronalds.
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-11-2020)
Περίληψη:

Αυτή είναι η ιστορία του μετασχηματισμού του εγκαταλειμμένου μισού του ήδη μεταμορφωμένου από τον Ζενέτο κτιρίου της ζυθοποιίας Φιξ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στο βιβλίο αναφέρεται με τα ελληνικά αρχικά του ως ΕΜΣΤ). Το βιβλίο αποτελείται από τον πρόλογο, τρία μέρη και τον επίλογο. Ο Ηλίας Ζέγγελης με τίμησε γράφοντας τον πρόλογο και τον ευχαριστώ.
Το πρώτο μέρος είναι μια σύντομη ιστορία του κτιρίου και των κυρίων χαρακτήρων που ενέχονται σε αυτήν. Παρατίθεται ένα χρονοδιάγραμμα που συνδέει τις δύο ζωές του κτιρίου, της ζυθοποιίας Φιξ και του ΕΜΣΤ. Ο κ. Φιξ, ο Τάκης Ζενέτος και η Άννα Καφέτση, η τότε διευθύντρια του ΕΜΣΤ, παρουσιάζονται. Επίσης η φυσική κατάσταση του κτιρίου, η μετατροπή του από τον Ζενέτο και η κατεδάφιση του μισού τμήματος προτού ανακηρυχθούν διατηρητέες οι όψεις περιγράφονται λεπτομερώς, καθώς αποτελούν το σκηνικό για το πρόγραμμα του διαγωνισμού.
Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον σχεδιασμό. Περιγράφεται και εξηγείται η κεντρική ιδέα, η οποία "έδεσε" τις ανάγκες του κτιριακού προγράμματος με τους χώρους του υπάρχοντος κτιρίου.
Στο τρίτο διηγούμαι ιστορίες που έζησα κατά την ενασχόλησή μου με το κτίριο, τον διαγωνισμό, τον σχεδιασμό και την κατασκευή.
O επίλογος είναι γραμμένος από τον αρχιτέκτονα Tim Ronalds. Ο Tim και εγώ συνεργαστήκαμε για χρόνια όταν ζούσα στο Λονδίνο. Τον προσκαλέσαμε να μας συμβουλεύει κατά το στάδιο της μελέτης και επισκέφτηκε το κτίριο τον Οκτώβριο του 2017 προτού γράψει το κείμενό του. Τον ευχαριστώ για τις πολλές του συνεισφορές.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Έφη Φαλίδα«Για 12 χρόνια το κτίριο του Φιξ ήταν στα όνειρα και τους εφιάλτες μου»"Τα Νέα"23/2/2021
Έμυ ΝτούρουΤο χρονικό της αναγέννησης του κτιρίου Φιξ"Documento"14/2/2021
Δημήτρης ΦιλιππίδηςΗ διήγηση του ΕΜΣΤ"Εφημερίδα των Συντακτών"2/1/2021
Μάνος ΝομικόςProject Fix: Από τη ζυθοποιία Φιξ στο ΕΜΣΤ"Athens Voice"12/12/2020
Μαριλένα ΑστραπέλλουΤο πρότζεκτ ΦΙΞ"Το Βήμα"8/11/2020
Τίνα ΜανδηλαράΠώς ένα εργοστάσιο έγινε Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης"Πρώτο Θέμα"8/11/2020
Νίκος ΒατόπουλοςΦιξ – ΕΜΣΤ, στοίχημα για το μέλλον"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"1/11/2020