Βιβλίο
Μαρτυρίες από τη γερμανική επανάσταση
Γραπτά από τη Γερμανία, 1923

Βίκτωρ Σερζ
Μετάφραση: Φοίβος Αρβανίτης
Αθήνα
RedMarks
2018
σ. 334
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-83970-2-6 μετάφραση από αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Witness to the German Revolution
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 19.69€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-02-2019)
Περίληψη:

Με νωπή την εµπειρία του µαζικού σφαγείου στον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, οι εργαζόµενοι στη Γερµανία πήραν το δρόµο της κοινωνικής επανάστασης, έχοντας ως οδηγό τη σοσιαλιστική νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Ήταν µια απόπειρα που θα µπορούσε να αλλάξει την πορεία της ιστορίας στον 20ό αιώνα, σπάζοντας την αποµόνωση των εργατών στη Ρωσία και µεταφέροντας το "µήνυµα" του 1917 στη Δύση.
Ο Βικτόρ Σερζ εγκαταστάθηκε στη Γερµανία ως απεσταλµένος της Κοµιντέρν, µε καθήκον να ενηµερώνει για τα συγκλονιστικά αυτά γεγονότα τον διεθνή κοµουνιστικό Τύπο.
Γράφει τις "µαρτυρίες" του ως ένας απίστευτα οξυδερκής δηµοσιογράφος, ως ένας παθιασµένος κοινωνικός αγωνιστής, ως ένας επαναστάτης που δεν συµµετέχει απλώς στα γεγονότα αλλά ζει µέσα από αυτά.
Τα κείµενά του είναι µια αναντικατάστατη συµβολή για να κατανοήσει κανείς αυτή την καθοριστική καµπή του 20ού αιώνα.
Οι ισχυρές εικόνες που "µεταδίδει" ο Σερζ για την κρίση της Δηµοκρατίας της Βαϊµάρης, οι προειδοποιήσεις του για τον κίνδυνο της εθνικιστικής ακροδεξιάς και του ναζισµού, γίνονται ξανά επίκαιρες και κάνουν το βιβλίο αυτό πολύτιµο, ειδικά για τους νεότερους αγωνιστές που εντάσσονται στην πάλη ενάντια σε κάθε µορφής εκµετάλλευση και καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Παναγιώτης ΦρούντζοςΜαρτυρίες από τη γερμανική επανάσταση"Documento"2917/2/2019