Βιβλίο
Ποιητικά σήματα
Δοκίμια και κείμενα κριτικής

Ζαχαρίας Κατσακός
Αθήνα
poema
2019
σ. 130
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-5142-28-5
Δοκίμιο
Α/Α Τόμου: 1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 12.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 07-02-2019)
Περίληψη:

Στον προκείμενο τόμο δημοσιεύονται δοκίμια και κριτικά κείμενα τα οποία φιλοξενήθηκαν σε λογοτεχνικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά περιοδικά ως βιβλιοκριτικές και αφορούν σε βιβλία των Βασίλη Αμανατίδη, Γιάννη Αντιόχου, Γιώργου Βέη, Χάρη Βλαβιανού, Νίκου Ερηνάκη, Γιάννη Ευθυμιάδη, Βασίλη Ζηλάκου, Κώστα Κουτσουρέλη, Γιώργου Παναγιωτίδη, Στρατή Πασχάλη, Δημήτρη Περοδασκαλάκη,
Γιώργου Πρεβεδουράκη, Βασίλη Ρούβαλη, Σωτήρη Σελαβή, Αγγελικής Σιγούρου και Χάρη Ψαρρά. Τα δε κείμενα που αναφέρονται στις ποιήτριες Χλόη Κουτσουμπέλη και Ειρήνη Παραδεισανού δημοσιεύονται για πρώτη φορά.


Η έννοια της αξιολόγησης ενός βιβλίου είναι επικίνδυνη και παρεξηγημένη στον ελληνικό χώρο. Αποτελεί όμως "αυτονόητο" ζητούμενο, χωρίς να είναι το μοναδικό. Κατά τη δική μου αντίληψη, αυτή πρέπει να τηρεί ώριμες χρονικές αποστάσεις από το εκδοτικό γεγονός, να αναθεωρεί πορίσματα ή συμπεράσματα, να διαπιστώνει συγκριτικά και συνθετικά και να λαμβάνει υπόψη της τη ρευστότητα των καιρών και την εξέλιξη της σκέψης. Παρ’ όλα αυτά ένα δοκίμιο ή ένα κείμενο κριτικής είναι αφ’ εαυτού κείμενο που αξιολογεί.

Δυναμικά ζητούμενα: το εύρος, η ποικιλία σύνθεσης και η δυναμική της συνομιλίας του κριτικού με το λογοτεχνικό κείμενο, η πρόσληψη, το νόημα, η ερμηνεία, η προσέγγιση των εξωτερικών και εσωτερικών συζυγιών που συνθέτουν ένα βιβλίο και η οπτική. Αυτά είναι τα καίρια σημεία - σήματα που το αναδεικνύουν σε πραγματική δημιουργία δίνοντάς του λογοτεχνική αξία και ταυτότητα. Αυτός είναι και ο στόχος αυτού του βιβλίου.