Βιβλίο
Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα
Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα

Συλλογικό έργο
Κατερίνα Ν. Σακελλαροπούλου
Μιχάλης Ν. Πικραμένος
Ιωάννης Συμεωνίδης
Βασίλειος Π. Ανδρουλάκης
Θεόκτη Νικολαΐδου
Λάμπρος Τσόγκας
Πέτρος Αλικάκος
Επιμέλεια: Μαριάννα Δρακοπούλου
Αθήνα
διαΝΕΟσις
2019
σ. 317
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-82833-7-4
Κυκλοφορεί
Τιμή: 9.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-02-2019)
Περίληψη:

Πώς πρέπει να διαμορφωθεί η χωροταξική οργάνωση των δικαστηρίων; Ποια είναι η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην οργάνωση και τη λειτουργία της δικαιοσύνης; Ποιοι είναι οι νέοι προσανατολισμοί της δικαστικής εκπαίδευσης; Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ο θεσμός της διαμεσολάβησης; Ποιος πρέπει να είναι ο νέος ρόλος των δικαστικών υπαλλήλων;
Η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος είναι μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Μια βραδυπορούσα και ασθμαίνουσα δικαιοσύνη, ακόμα κι αν είναι ανεξάρτητη δεν μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της. Αυτό έχει δραματικές συνέπειες στην επιχειρηματικότητα, στο επενδυτικό κλίμα αλλά και στην εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων απέναντι στους θεσμούς του κράτους.

Στο παρόν βιβλίο επτά δικαστικοί λειτουργοί που προέρχονται από όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους, γράφουν για τις αναγκαίες τομές στο ελληνικό δικαστικό σύστημα. Στα κείμενά τους αναδεικνύουν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, αναλύουν τα αίτιά τους και προτείνουν ρεαλιστικές λύσεις για την επίλυσή τους και, κατ’ επέκταση, για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού συστήματος της χώρας μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Αντώνης Δ. ΠαπαγιαννίδηςΗ δικαιοσύνη στην ΕλλάδαΠεριοδικό "Οικονομική Επιθεώρηση"Μάιος 2019
Άντα ΨαρράΑνώτατοι δικαστές «δίκασαν» τη δικαιοσύνη"Εφημερίδα των Συντακτών"15/4/2019