Βιβλίο
Η θάλασσα στο χιόνι

Ελευθερία Κυρίμη
Αθήνα
Μεταίχμιο
2019
σ. 144
Σχήμα: 20χ13
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-618-03-1800-5
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-02-2019)
Περίληψη:

Μια καθηγήτρια με ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν της πηγαίνει για πρώτη φορά σε μια κωμόπολη λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Φλώρινα για να δουλέψει ως αναπληρώτρια σε Επαγγελματικό Λύκειο. Οι ιστορικές της γνώσεις για την περιοχή και η επιθυμία της να καλλιεργήσει την ιστορική συνείδηση των μαθητών της θα την οδηγήσουν στη δημιουργία ενός Ομίλου Προφορικής Ιστορίας. Ο Ηλίας, η Ελένη και άλλοι μαθητές της πείθουν αρκετούς από τους "ντόπιους" κατοίκους της περιοχής να τους διηγηθούν τις ιστορίες τους και να μοιραστούν μαζί τους τις τραυματικές μνήμες τους. Πώς όμως θα αντιδράσουν ο Διευθυντής, απόγονος Μακεδονομάχου, ο τοπικός λόγιος με τα δεκάδες βιβλία για τη Μακεδονία αλλά και τα άλλα παιδιά «με τα παντελόνια παραλλαγής και τα ξυρισμένα κεφάλια";

Μια ιστορία για το χθες και το σήμερα, για τη συνάντηση του ατομικού τραύματος με το συλλογικό. Μια γυναίκα που αναμετριέται με τα δικά της βαρίδια, επουλώνοντας το τραύμα μέσα από τη συγχώρεση, και μια ομάδα παιδιών που, κόντρα στο ρεύμα της λήθης και της εθνικής μυθολογίας, σκαλίζουν τις πληγές του παρελθόντος με στόχο όχι την εκδίκηση αλλά την κατανόηση.

Άραγε, θα μπορούσε να γραφτεί ένα μυθιστόρημα και για αυτές τις εξόριστες φωνές που κατέγραψαν τα μαγνητόφωνα των δικών μου παιδιών του ομίλου; Είναι η ελληνική κοινωνία έτοιμη να αναμετρηθεί με το τραύμα που δεν είναι μακρινό αλλά χάσκει ακόμη, εκεί δίπλα της ανοιχτό; Σίγουρα είναι ευκολότερο να νοσταλγείς αυτούς που ξέρεις πως δεν πρόκειται να επιστρέψουν παρά να κοιτάξεις κατάματα αυτούς που θέλεις να πιστεύεις πως δεν υπάρχουν.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Στέφανος ΞένοςΙστορική συνείδησηwww.diavasame.grΙούλιος 2019
Λίνα ΠανταλέωνΓλώσσα υπό διωγμόν"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"25/5/2019
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΙστορία ενός διπλού τραύματος"Το Βήμα"/ "Βιβλία"5/5/2019
Κώστας Αγοραστός«Να αναστοχαστούμε κριτικά το τραυματικό παρελθόν της Δυτικής Μακεδονίας»www.bookpress.gr9/4/2019
Ελένη Κ. ΠαπαδοπούλουΜαθήματα ιστορίας, μαθήματα ανθρωπιάς"Fractal"Απρίλιος 2019
Νίκος ΒατόπουλοςΤα «ντόπια» και οι εξόριστες φωνές"Η Καθημερινή"19/3/2019
Μάνος ΚοντολέωνΨαύοντας τις πληγές της ακριτικής Ελλάδαςwww.bookpress.gr16/3/2019
Χρίστος ΠαπαγεωργίουΗ θάλασσα στο χιόνιdiastixo.gr15/3/2019