Βιβλίο
Εισαγωγή στη νεοελληνική φιλολογία

Π. Δ. Μαστροδημήτρης
Αθήνα
Δόμος
Αριθμός Έκδοσης: 6
2018
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 1983
σ. 864
Σχήμα: 24χ17
ISBN: 978-960-353-200-2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 40.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 18-03-2019)
Περίληψη:

Ο Γ. Π. Σαββίδης παρουσιάζοντας την πέμπτη έκδοση του παρόντος συγγράμματος και αναφερόμενος στις προηγούμενες εκδόσεις του, τις χαρακτήριζε ως "συλλογικές, βελτιωμένες, ενημερωμένες και επαυξημένες". Η θετική αυτή εκτίμηση της εργασίας μου υπογραμμίζει την διαχρονική επιστημονική-φιλολογική προσήλωσή μου στο θέμα έως την παρούσα, ένατη έκδοση.
Βέβαια, πέραν του ερευνητικού ζήλου, υφίσταται η αδυναμία του μελετητή να καλύψει τα πάντα στον κλάδο της νεοελληνικής φιλολογίας και μάλιστα χωρίς να κάνει κανένα λάθος. Εξάλλου και η ζωή η ίδια προχωρεί πάντα. Και νέα έργα και πρόσωπα παρουσιάζονται. Προσπάθησα, εντούτοις, να καλύψω και τις δύο αυτές ελλείψεις, κατά το δυνατόν, και αυτή την φορά.
Με την ευκαιρία που μου προσφέρει η νέα έκδοση της Εισαγωγής, θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που βοήθησαν τον συγγραφέα στην περαιτέρω βελτίωση του συγκεκριμένου έργου. Μνημονεύονται ιδιαίτερα οι Αθανάσιος Αγάθος, Γιώργος Ανδρειωμένος, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Στέφανος Διαλησμάς, Δέσποινα Ιω. Δούκα, Βασιλική Δ. Λαμπροπούλου, Άγγελος Γ. Μαντάς, Μ. Γ. Μερακλής, Χρήστος Παπάζογλου, Ι. Α. Παπίγκης, Πάνος Πίστας, Ουρανία Πολυκανδριώτη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Γιάννης Τζιώτης, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Εμμ. Ν. Φραγκίσκος, Κώστας Χατζηαντωνίου, Νίκος και Πάνος Χατζηγιαννάκης, και Γ. Α. Χριστοδούλου. Επιθυμώ, ακόμη, να ευχαριστήσω τον εκλεκτό φίλο Δημήτρη Μαυρόπουλο, ο οποίος προσέφερε όλες τις γνώσεις του της τέχνης της τυπογραφίας, ώστε το βιβλίο αυτό να λάβει, συνολικά, τη σημερινή του μορφή.

Πεύκη, Ιούνιος του 2017, Π.Δ.Μ.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Κώστας ΓεωργουσόπουλοςΟδηγός φιλολογικής πορείας"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"20/11/2021
Κώστας ΓεωργουσόπουλοςΦιλολογικό ελληνοταμείο"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"4/5/2019
Νίκος Δ. ΤριανταφυλλόπουλοςΗ τελειοποίηση µιας έκδοσης"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"14/4/2019
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΈνα βιβλίο-εργαλείο"Εστία"16/3/2019
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΕισαγωγή στη νεοελληνική φιλολογία"Εστία"11/5/2013