Βιβλίο
Το πρωτείο της δημοκρατίας
Η σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία

Γιώργος Σιακαντάρης
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
Αριθμός Έκδοσης: 1
2019
σ. 352
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-221-808-2
Κυκλοφορεί
Τιμή: 16.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-04-2019)
Περίληψη:

Η γέννηση, η εξέλιξη, η σημερινή κατάσταση
και τα σενάρια για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας

Σήμερα η σοσιαλδημοκρατία δεν ηττάται επειδή υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα και όχι τη μεγάλη κοινωνία ή επειδή έχει υποχωρήσει στο νεοφιλελευθερισμό, όπως διατείνονται δύο ρηχές ερμηνείες. Ηττάται επειδή, ενώ η οικονομία παγκοσμιοποιήθηκε, αυτή δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει μια κίνηση για την παγκοσμιοποίηση της δημοκρατίας και της πολιτικής και να αφηγηθεί έτσι τη συμμαχία της με τα μεσαία στρώματα στη βάση πολιτικών που θα εστιάζουν στα κέντρα των κοινωνιών. Τα προβλήματα της εκλογικής αλλά και της ιδεολογικής κατάρρευσης της σοσιαλδημοκρατίας ερμηνεύονται λοιπόν ως αποτέλεσμα της μετάβασης από τις εθνοκεντρικές κοινωνίες σ’ εκείνες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας· της αντίθεσης δηλαδή ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση των επιχειρήσεων, των τραπεζών και όλων των οικονομικών συνιστωσών, από τη μια μεριά, και στον εγκλωβισμό των πολιτικών θεσμών (κόμματα, συνδικάτα, συντάγματα) σε εθνοκρατικό πλαίσιο, από την άλλη.
Εδώ ακριβώς ο συγγραφέας αναζητά τις απαντήσεις στο ερώτημα για το μέλλον της παράταξης. Η πρότασή του δεν είναι η συγκρότηση μιας "μετασοσιαλδημοκρατίας", αλλά η ανασυγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατίας μετά τη σοσιαλδημοκρατία, που θα καταθέσει προτάσεις για τη μετάβαση του Πρωτείου της Δημοκρατίας από το εθνοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του σ’ εκείνο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας. Διότι η λύση δεν βρίσκεται στην επιστροφή στο κράτος-έθνος αλλά στην αναζήτηση θεσμών λαϊκής κυριαρχίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι ένας πολιτικός οργανισμός που από τη γέννησή του διατηρεί την ίδια φυσιογνωμία, αλλά μια παράταξη που ειδοποιός διαφορά της είναι η διαρκής μετεξέλιξη. Ο μίτος της Αριάδνης που ακολουθεί ο συγγραφέας μάς οδηγεί στους δρόμους και στους στοχαστές που τη μετασχημάτισαν από παράταξη του δημοκρατικού σοσιαλισμού σε παράταξη του Πρωτείου της Δημοκρατίας. Μια πορεία που ξεκίνησε από τον Μπερνστάιν και τον Ζορές, οι οποίοι ανακάλυψαν τις καντιανές της καταβολές, πέρασε από τις λαμπρές επεξεργασίες των Σουηδών σοσιαλδημοκρατών Καρλ Γιάλμαρ Μπράντινγκ και Περ Άλμπιν Χάνσον στον Κάρλο Ροσέλι και από εκεί στον Βίλι Μπραντ και τον Ούλοφ Πάλμε, αλλά και από την αντιπαράθεσή της με κάθε ολοκληρωτισμό στη Βαϊμάρη, και κατέληξε στο Μπαντ Γκόντεσμπεργκ, για να γίνει η παράταξη που πρεσβεύει ότι καμία κοινωνική δημοκρατία και αλληλεγγύη δεν μπορεί να υπάρξει εκεί όπου απουσιάζει η πολιτική δημοκρατία.
Σήμερα η σοσιαλδημοκρατία καλείται να αντιληφθεί, γι’ άλλη μια φορά, πως η πραγματικότητα άλλαξε και πρέπει να αλλάξει και η ίδια. Διότι ακριβώς η κίνηση και όχι ο σκοπός είναι η σοσιαλδημοκρατία. Ίσως, πιο σωστά, η κίνηση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των σκοπών της.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Νίκος ΤσούλιαςΗ σοσιαλδημοκρατία μετά τη σοσιαλδημοκρατία"Fractal"14/6/2023
Στέφανος ΔημητρίουΠολιτική δημοκρατία με κοινωνική δικαιοσύνηwww.oanagnostis.gr3/4/2022
Θανάσης Α. ΚολλιόπουλοςΝέα δεδομένα, παλιές πολιτικές; Τα σενάρια για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίαςΠεριοδικό "Σύγχρονα Θέματα"149Σεπτέμβριος 2020
Δημήτρης Α. ΣωτηρόπουλοςΓιατί ηττήθηκε η σοσιαλδημοκρατία;"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"2/8/2020
Κώστας ΚατσουλάρηςΓιώργος Σιακαντάρης: «Η πανδημία δείχνει πως υπάρχει και μια κοινωνική και πολιτική παγκοσμιοποίηση»www.bookpress.gr12/4/2020
Δημήτρης ΦύσσαςΠού βαδίζει σήμερα η σοσιαλδημοκρατία;"Athens Voice"23/10/2019
Μάκης ΚαραγιάννηςΗ σοσιαλδημοκρατία και οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης"Το Βήμα"/ "Βιβλία"1/9/2019
Θόδωρος ΣούμαςΤο πρωτείο της δημοκρατίαςwww.vakxikon.grΑύγουστος 2019
Θόδωρος ΣούμαςΤα διλήμματα της σοσιαλδημοκρατίαςwww.oanagnostis.gr18/7/2019
Σωτήρης ΒανδώροςΑναζητώντας το παρόν και το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίαςwww.bookpress.gr18/6/2019
Ανδρέας ΠαππάςΣοσιαλδημοκρατία: οι ρίζες και οι τομές"Το Βήμα"15/6/2019
Τάσος ΓιαννίτσηςΜιλώντας για τη Σοσιαλδημοκρατία"Athens Voice"5/6/2019
Πάνος Β. ΚαζάκοςΜεταβαλλόμενη ταυτότητα και κρίση σοσιαλδημοκρατίας"The Books' Journal"99Ιούνιος 2019
Γιάννης ΒούλγαρηςΣε παγκοσμιοποίηση με την Ευρώπη"The Books' Journal"99Ιούνιος 2019
Δημήτρης ΣκάλκοςΗ σοσιαλδημοκρατία στον 21ο αιώνα"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"11/5/2019