Βιβλίο
Αναλόγιο: Δραματική και σκηνική γραφή στην Ελλάδα 2005-2017

Συλλογικό έργο
Μαρία Λαϊνά
Μαρία Ευσταθιάδη
Γιώργος Βέλτσος
Δημήτρης Δημητριάδης
Πάνος Κυπαρίσσης
Ανδρέας Στάικος
Βαγγέλης Χρόνης
Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Έλενα Πέγκα
Άκης Δήμου
Γιώργος Ζαρκαδάκης
Μισέλ Φάις
Σάκης Σερέφας
Λένα Διβάνη
Βαγγέλης Ραπτόπουλος
Φωτεινή Τσαλίκογλου
Τσιμάρας Τζανάτος
Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σταμάτης Πολενάκης
Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
Κλαίρη Λιονάκη
Φοίβος Μπότσης
Λεία Βιτάλη
Δημήτρης Σδρόλιας
Χρήστος Αγγελάκος
Χρύσα Σπηλιώτη
Γιώργος Κ. Ψάλτης
Μαρία Γιαγιάννου
Μαριγώ Αλεξοπούλου
Ναταλία Κατσού
Θωμάς Τσαλαπάτης
Νίνα Ράπη
κ.ά.
Επιμέλεια: Σίσσυ Παπαθανασίου
Αθήνα
Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου
2018
σ. 207
Σχήμα: 28χ24
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-87225-8-3
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

Η έκδοση αυτή (που κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα) καταδεικνύει με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο τη διαδρομή της ελληνικής θεατρικής γραφής στο φεστιβάλ "Αναλόγιο", από τα πρώτα του βήματα, το 2005, μέχρι σήμερα.

Προτάσσεται το ιστορικό πλέον στίγμα του φεστιβάλ και η απήχησή του σε καλλιτεχνικό και ερευνητικό επίπεδο. Tαυτόχρονα επιχειρείται η θεωρητική προσέγγιση και αντιμετώπιση νέων κειμένων με τη μορφή σκηνοθετημένων θεατρικών αναγνώσεων, με γνώμονα το ιστορικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο εντός και εκτός συνόρων.

Υπογραμμίζεται, εντέλει, η αξία και η αναγκαιότητα της υποστήριξης εθνικής γραφής και δραματουργίας, της ανάπτυξης δημιουργικού διαλόγου με το θέατρο άλλων χωρών και της ουσιαστικότερης επαφής της διεθνούς καλλιτεχνικής, λογοτεχνικής και θεατρικής κοινότητας και κοινού με το ελληνικό κοινό και τους έλληνες δημιουργούς.

(από τον πρόλογο της έκδοσης του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου)


Το "Αναλόγιο" ξεκίνησε το 2005 με κύριο πυρήνα του την παρουσίαση νέων θεατρικών έργων καθιερωμένων, ανερχόμενων αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων στο κοινό.
Το Φεστιβάλ αποτελεί ένα οργανωμένο πλαίσιο για την υποστήριξη και προβολή της ελληνικής δραματουργίας και έχει αναδειχθεί ως η κατεξοχήν διοργάνωση που δίνει βήμα σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τα έργα τους. Μέσω συμπράξεων και συνεργασιών που πραγματοποιεί με ανάλογες διοργανώσεις άλλων κρατών, το Φεστιβάλ συμβάλλει, επίσης, στην προώθηση της ελληνικής γραφής εκτός Ελλάδας, αλλά και στη γνωριμία του ελληνικού κοινού με σύγχρονες δραματουργίες άλλων χωρών. Το Φεστιβάλ έχει εδραιωθεί ως θεσμός υψηλών απαιτήσεων, με αρκετά ομόλογα φεστιβάλ του εξωτερικού να το προσκαλούν και να το υποδέχονται στις αίθουσές τους.

Για τον ρόλο και την προσφορά του, το Analogio Festival τιμήθηκε το 2017 με τη διάκριση "Remarkable Festival" από την EFA/EFFE (European Festivals Association/ Europe for Festivals- Festivals for Europe), οργανισμό που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1952 με σκοπό να συνδράμει ενεργά στην ανταλλαγή γνώσης και ιδεών σε διεθνές επίπεδο, ενώνοντας διοργανώσεις Φεστιβάλ 40 χωρών.

Από το 2005 που ξεκίνησε έως σήμερα, αριθμεί περισσότερες από 150 παραστάσεις και εκατοντάδες παράλληλες εκδηλώσεις (εργαστήρια, στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, αναγνώσεις, παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους και διαλέξεις). Μεγάλος αριθμός δημιουργών (συγγραφείς, πανεπιστημιακοί, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, χορογράφοι, χορευτές, εικαστικοί, φωτογράφοι, visual artists κ.ά.) έχουν υποστηρίξει με τη δουλειά και το μεράκι τους τη διοργάνωση. Πολλοί απ' αυτούς που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Φεστιβάλ έχουν ήδη γίνει γνωστοί στα θεατρικά δρώμενα της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει ότι παράλληλα με την προώθηση της ελληνικής δραματουργίας, το Φεστιβάλ έδρασε και ως φυτώριο ταλέντων.

(από την εισαγωγή της Σίσσυς Παπαθανασίου, "Αναλόγιο 2005-2017: Από τη γραφή στη σκηνή του κόσμου")