Βιβλίο
Οι Έλληνες και ο ελληνικός έρως

James Davidson
Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς
Αθήνα
Αλεξάνδρεια
2019
σ. 792
Σχήμα: 24χ17
ISBN: 978-960-221-810-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: The Greeks and Greek Love
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 10-06-2019)
Περίληψη:

Μια ριζοσπαστική επανεκτίμηση της ομοερωτικής φιλίας στην αρχαία Ελλάδα


Το μυστικό της αρχαιοελληνικής ομοφυλοφιλίας παραμένει τέτοιο μόνο για εκείνους που αποφεύγουν να ρωτήσουν. Οι ίδιοι οι Έλληνες δεν το έκρυβαν. Διεκτραγωδούσαν ή αστειεύονταν με τα ομοερωτικά τους πάθη, διαλαλούσαν τον πόθο τους για "σφριγηλούς μηρούς", υμνούσαν στα αγγεία τους το κάλλος των εφήβων, τιμούσαν με αγάλματα το ζεύγος των Τυραννοκτόνων, μεταμόρφωναν τον Δία σε αετό που ανύψωνε τον Γανυμήδη στα ουράνια. Κατάπληκτοι μπροστά σ’ αυτό το φαινόμενο, οι Ρωμαίοι επίγονοί τους το ονόμασαν "ελληνικό έθιμο", οι δε νεότεροι λόγιοι και αισθητές, "ελληνικό έρωτα".

Φυσιολογικό πάθος που ολοκληρωνόταν με τη σωματική συνεύρεση ή εξιδανικευμένη πνευματική έλξη -ποιος ήταν ο αληθινός χαρακτήρας του Έρωτα ή της Φιλίας των Ελλήνων; Οι ίδιοι δείχνουν άλλοτε να τον επικροτούν ανεπιφύλακτα κι άλλοτε να τον επικρίνουν -όπως ο Πλάτων, που εμφανίζεται να καταδικάζει στους Νόμους ό,τι εγκωμιάζει ως την πιο αγνή και ανδρεία μορφή αγάπης στο Συμπόσιο.

Οι ελληνικές κοινωνίες μάλλον δεν ήταν ένα γκέι Ελντοράδο, ούτε παράδεισος σοδομανιακών παιδεραστών. Στο ομοερωτικό φάσμα συνυπήρχαν ή αντιμάχονταν οι πιο ακραίες εκδοχές προσφοράς χάριτος: ο πληρωμένος έρωτας του πόρνου και το φλογερό πάθος για μια συμβολική ασώματη συνένωση εραστών και ερωμένων.

Αναψηλαφώντας ένα πλήθος πηγών -από την ποίηση, το θέατρο, την ιστορία και τη φιλοσοφία μέχρι τη μυθολογία και την εικονογραφία- ο Τζέιμς Ντέιβιντσον ζωντανεύει με οίστρο, σ’ όλη την πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία του, ένα φαινόμενο που δεν έχει πάψει να είναι επίμαχο από την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ανθούλα ΔανιήλΟι Έλληνες και ο ελληνικός έρωςfrear.gr4/3/2021
Νόρα ΡάλληΕρωτεύτηκα το αρχαίο ελληνικό ήθος"Εφημερίδα των Συντακτών"7/12/2019
Φίλιππος Δ. ΔρακονταειδήςΈρωτας: αγώνας για τον άλλο"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"14/9/2019
Δημήτρης ΠλάντζοςΟ «ελληνικός έρως» και η κατασκευή του"Η Αυγή"1/9/2019
Γ. Κ. ΚαρατζάςΟ ελληνικός έρως"Πρώτο Θέμα"8/7/2019
Λαμπρινή Κουζέλη Τζέιμς Ντέιβιντσον: «Οι αρχαίοι Ελληνες δεν ήταν παιδόφιλοι»"Το Βήμα"/ "Βιβλία"6/7/2019
M. HulotΟ «ελληνικός έρωτας» στην αρχαία Ελλάδα υπό νέο φως"Lifo"28/6/2019