Βιβλίο
Ηλίας Μαριολόπουλος (1900-1991)
Ο πατέρας της σύγχρονης κλιματολογίας στην Ελλάδα

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος
Αθήνα
Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Αριθμός Έκδοσης: 1
2019
σ. 217
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-05-1743-9
Μαρτυρίες - Βιογραφίες
Σημειώσεις: Συνέκδοση: "Μαριλοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος"
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 11-06-2019)
Περίληψη:

Ο Ηλίας Μαριολόπουλος ανήκει αναμφισβήτητα στη χορεία των επιστημόνων που σφράγισαν με τη ζωή και το έργο τους την επιστήμη της Κλιματολογίας και συνετέλεσαν στην εμπέδωση των Επιστημών Περιβάλλοντος στον τόπο μας.

Η μελέτη της διαδρομής των προσώπων αυτών, των θεσμών που δημιούργησαν και διηύθυναν, αλλά και των ιδεών ή θεωριών που πρέσβευαν, καθώς και του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία τις δεξιώθηκε, αποτελεί ένα πρωτότυπο παρατηρητήριο, αφενός για να αναδείξει κανείς τις προσωπικές διαδρομές, αφετέρου για να αφηγηθεί την κοινωνική, πολιτική, επιστημονική και θεσμική ιστορία μιας ολόκληρης περιόδου. Μια τέτοια διαδρομή πραγματεύεται και αφηγείται η βιογραφία αυτή.

Ο Ηλίας Μαριολόπουλος συνδύαζε τα χαρακτηριστικά ενός ρεαλιστή και ενός φιλελεύθερου πολίτη, διέθετε πολιτική σύνεση και αίσθηση του μέτρου. Ευαίσθητος και ανήσυχος ως άνθρωπος και επιστήμονας, με αναμφισβήτητες επιστημονικές, διοικητικές και επιτελικές ικανότητες, συνέβαλε στη διεύρυνση του πραγματικού πεδίου της επιστήμης και της γνώσης αλλά και στην εφαρμογή και διάχυσή τους στην κοινωνία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Σάκης ΚουρουζίδηςΟ πρωτοπόρος μετεωρολόγος (Ηλίας Μαριολόπουλος"The Books' Journal"107Μάρτιος 2020
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΗλίας Μαριολόπουλος (1900-1991)"Εστία"7/9/2019