Βιβλίο
Γλωσσική ποικιλία
Μελέτες αφιερωμένες στην Αγγελική Ράλλη

Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Αργύρης Αρχάκης
Επιμελητής: Νίκος Κουτσούκος
Επιμελητής: Γιώργος Ξυδόπουλος
Επιμελητής: Δημήτρης Παπαζαχαρίου
Άννα Αναστασιάδη - Συμεωνίδη
Αργύρης Αρχάκης
Σπυριδούλα Βαρλοκώστα
Ιωάννης Βελούδης
Ελένη Γαλιώτου
Γιαννούλα Γιαννουλοπούλου
Ρέα Δελβερούδη
Αγγελική Ευθυμίου
Άννα Ιορδανίδου
Ασημάκης Φλιάτουρας
Γεωργία Κατσούδα
Παναγιώτης Κριμπάς
Ιώ Μανωλέσσου
Θεόδωρος Μαρκόπουλος
Δήμητρα Μελισσαροπούλου
Γεώργιος Κ. Μικρός
Σταμάτης Μπέης
Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος
Φοίβος Παναγιωτίδης
Δημήτρης Παπαζαχαρίου
Άννα Ρούσσου
Μαρίνα Τζακώστα
Δέσποινα Χειλά - Μαρκοπούλου
κ.ά.
Αθήνα
Κάπα Εκδοτική
2019
σ. 584
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-628-051-1
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 37.10€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 11-09-2019)
Περίληψη:

Η γλωσσική ποικιλία αφορά κοινωνικές, γεωγραφικές, δομικές και λειτουργικές εκφάνσεις της γλώσσας και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να δοθεί ένας και μοναδικός ορισμός που θα καλύπτει όλο το φάσμα. Ωστόσο, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η ποικιλότητα, δηλαδή η ύπαρξη ποικιλίας (ή πολλών ποικιλιών), αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της γλώσσας. Παρά την αυξημένη σημασία του φαινομένου, πολύ περιορισμένες μελέτες στην ελληνική βιβλιογραφία έχουν επικεντρωθεί σε αυτό το ζήτημα, ενώ ο αριθμός των αντίστοιχων μελετών στη διεθνή βιβλιογραφία, αν και φανερά μεγαλύτερος, είναι επίσης περιορισμένος.

Ο στόχος του παρόντος βιβλίου είναι διττός. Ο πρώτος στόχος που θέσαμε είναι να γίνει μία συγκεντρωτική επισκόπηση του φαινομένου της γλωσσικής ποικιλίας. Ο δεύτερος στόχος που θέσαμε είναι να παρουσιάσουμε ενδιαφέροντα φαινόμενα που καταδεικνύουν ότι η ποικιλότητα αποτελεί μία σημαντική έκφανση της Ελληνικής. Για τον λόγο αυτό προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε ένα ευρύ φάσμα μελετών που αντλούν δεδομένα τόσο από την Κοινή Νέα Ελληνική όσο και από τις διαλέκτους.

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τριάντα μελέτες από εξειδικευμένους επιστήμονες, καταξιωμένους στον χώρο τους που μελετούν την ποικιλία. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη της ποικιλίας από τους ερευνητές, ανάλογα με τα θεωρητικά τους ενδιαφέροντα. Τέλος, ελπίζουμε να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα συλλογή μελετημάτων και για το ευρύτερο κοινό το οποίο θα ανακαλύψει ποικίλα ερευνητικά δεδομένα και επιστημονικές απόψεις.