Βιβλίο
Οι αναμορφώσεις του εταιρικού δικαίου 2018-2019
28ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εμπορικού Δικαίου

Εισηγητής: Συλλογικό έργο
Αθήνα
Νομική Βιβλιοθήκη
2019
σ. 608
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-622-883-4
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 63.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση: 02-10-2019)
Περίληψη:

Το βιβλίο αυτό ενσωματώνει τα πρακτικά του 28ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων με θέμα "Οι Αναμορφώσεις του Εταιρικού Δικαίου 2018 - 2019", που έλαβε χώρα από 19-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ρίο.

Στην πρώτη ενότητα, των γενικών εισηγήσεων, ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους οι κ.κ. Ε. Περάκης με θέμα: "Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της ανώνυμης εταιρίας: Νέο δίκαιο ή νέος "2190" και Δ. Αυγητίδης με θέμα: "Το νέο δίκαιο των μετασχηματισμών".

Στη δεύτερη ενότητα, έλαβαν χώρα εισηγήσεις αναφορικά με τα «Μέτοχοι, μετοχές και άλλες κινητές αξίες». Ειδικότερα η Χ. Ταρνανίδου ανέπτυξε την εισήγησή της με θέμα: "Λογαριασμοί "omnibus' και οι επιπτώσεις τους στο εταιρικό δίκαιο», ο Θ. Κουλουρίδας παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: "Οι αποφάσεις των μετόχων: Παρακμή της γενικής συνέλευσης", η Α. Παπαδοπούλου ανέπτυξε την προβληματική γύρω από την "Τα δικαιώματα των μετόχων και μειοψηφίες (ατομικές και συλλογικές", ο Ι. Λιναρίτης παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: "Ο numerus clausus των κινητών αξιών που εκδίδει η ΑΕ και η διάσπαση της αρχής" και ο Α. Μεταλληνός μίλησε για τα "Ομόλογα και ομολογίες".

Στο πλαίσιο της τρίτης ενότητας, πραγματοποιήθηκε συζήτηση ("Στρογγυλό τραπέζι") με αντικείμενο "Οι εταιρικές ευθύνες" με ομιλητές τους κ.κ., Ι. Αψούρη, ο οποίος ανέπτυξε την προβληματική "Ο κανόνας της εύλογης επιχειρηματικής κρίσης (Business Judgement Rule) και η διάταξη του άρθρου 102 παρ. 4 Ν 4548/2018", Ν.Βερβεσό, η συμβολή του οποίου είχε ως θέμα: "Υποχρέωση Πίστης των μελών του ΔΣ μίας ΑΕ - Απαγόρευση Εκμετάλλευσης Επιχειρηματικών Ευκαιριών" ο Δ. Λιάππης με θέμα: "Η εξωτερική ευθύνη των εταιρικών διοικητών κατ’ ΑΚ 71 εδ. β΄ στο μεταίχμιο αστικού και εταιρικού δικαίου" η Α. Μικρουλέα με θέμα: "Ζητήματα ευθύνης εταιρικών διοικητών", ενώ ο Α. Οικονόμου, ο οποίος άσκησε παρέμβαση.

Η τέταρτη ενότητα του συνεδρίου είχε ως αντικείμενο την εξέταση γύρω από την "Εταιρική διοίκηση & Επιμέρους ζητήματα", την παρουσίαση των οποίων ανέλαβαν, με τις εισηγήσεις τους, οι κ.κ.: Θ. Κατσάς, με θέμα: "Οι συγκρούσεις συμφερόντων στο δίκαιο της ανώνυμης εταιρείας", Λ. Κοντογιάννη, με θέμα: "Οι αμοιβές του ΔΣ: Η Οδηγία SRD II και ο ελληνικός Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης", Ν. Πιμπλής, η εισήγηση του οποίου είχε ως αντικείμενο για τις "Ελαττωματικές αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου σε σύγκριση με τις ελαττωματικές αποφάσεις της γενικής συνέλευσης", η Χ. Λιβαδά, η οποία ανέπτυξε το θέμα: "Η συνδυασμένη εξέλιξη λογιστικού και εταιρικού δικαίου" και η Α. Αλεξανδροπούλου, η οποία μίλησε για τις "Πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη του εταιρικού δικαίου".

Στο έργο ενσωματώνονται και οι υποβληθείσες έγγραφες παρεμβάσεις των κ.κ. Ι. Αθηναίου- Πιέρρου, Κ. Καλαμπούκα, Ι. Καραχάλιου, Ι. Μπαζίνα, Α. Οικονόμου, Α. Παϊζη, Ν. Πίτσου, Δ. Σκαρίπα, Α. Στάμου και Χ. Τσενέ.

Τα πρακτικά του Συνεδρίου κλείνουν με τα πρίσματα από τον κ. Γ. Τριανταφυλλάκη.