Βιβλίο
Συναισθησία
Ή το ημερολόγιο γράφει μπλε Ιουλίου


Αθήνα
Παρισιάνου Α.Ε.
2019
σ. 170
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-583-438-8
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 03-10-2019)
Περίληψη:

Στο καινούργιο του βιβλίο, την εμπεριστατωμένη όσο και γλαφυρή πραγματεία "Συναισθησία ή το ημερολόγιο γράφει μπλε Ιουλίου", ο καθηγητής Θανάσης Ντινόπουλος μάς εισάγει στον γριφώδη κόσμο της συναισθησίας αλλά και των συναισθητικών συνανθρώπων μας.

"Ο κόσμος ενός συναισθητικού σίγουρα δεν είναι πληκτικός. Πώς θα μπορούσε να πλήττει ένας άνθρωπος που βλέπει τον τραπεζικό του λογαριασμό πολύχρωμο; Ή που ο ήχος του ονόματος Ελίζαμπεθ τού φέρνει τη γεύση μιας παχιάς κρεμώδους τούρτας; Όταν οι σταγόνες της βροχής σχηματίζουν γι' αυτόν μια μελωδία; Για εμένα η Τρίτη είναι κίτρινη και η Τετάρτη πράσινη. Το δώδεκα έχει το χρώμα της ώχρας, όμως λίγο πιο λαμπερό..."

Ως συναισθησία, σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη, ορίζεται η "κατάσταση κατά την οποία ένα ερέθισμα", αισθητηριακό ή εννοιολογικό, "προκαλεί εκτός από την αντίστοιχη αίσθηση και κάποια άλλη έτσι, ώστε να βιώνει κανείς δύο ή περισσότερα αισθήματα από μία και μόνη αιτία (π.χ. το να έχει κανείς την αίσθηση του κόκκινου χρώματος, ακούγοντας τη νότα "ντο")".

Οι μαρτυρίες συναισθητικών, η πλούσια εικονογράφηση, οι αναφορές από τη διεθνή βιβλιογραφία και φυσικά η εντυπωσιακή εποπτεία του Θανάση Ντινόπουλου -που καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα από τον χώρο της ιατρικής, της φυσιολογίας και των νευροεπιστημών μέχρι τον κόσμο της λογοτεχνίας και των καλών τεχνών- καθώς και το διαυγές του ύφος συνθέτουν ένα θεωρητικά στιβαρό και παράλληλα γοητευτικό βιβλίο για τη συναισθησία, την κατά τον συγγραφέα "ποιητικότερη ασθένεια του ανθρώπινου είδους".

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τι χρώμα είναι το Σάββατο; Εξερευνώντας την εγκεφαλική κατάσταση της Συναισθησίας"Η Αυγή"24/10/2021