Βιβλίο
Το παιδί και η φύση του: Προς μια ποιητική παιδαγωγική

Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού
Αθήνα
Γρηγόρη
2018
σ. 268
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-612-218-7
Σημειώσεις: Πρόλογος: Νίκος Σιδέρης.
Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή
Τιμή: 17.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 14-11-2019)
Περίληψη:

... Σ’αυτό το βιβλίο της, η άξια φιλόλογος και συγγραφέας Παρασκευή Κοψιδά - Βρεττού, ευοδώνει µια µακρά πορεία εµπειρίας και αναστοχασµού. Ως εκπαιδευτικός πρώτου µεγέθους, δεν αρκείται στην απλή διδασκαλία της ύλης. Αλλά παράλληλα λειτουργεί πάντοτε και από τη µετα-γνωστική θέση του ερευνώντος νου.

Πυρηνικό στοιχείο του εν λόγω ερευνητικού αναστοχασµού είναι η στρατηγική που επιδιώκει να αναδείξει, να καλλιεργήσει και να εµπλουτίσει µια πλούσια φλέβα υλικού που ενυπάρχει στην παιδικότητα (συµπεριλαµβανοµένης και της εφηβείας). Η συγγραφέας έχει εντοπίσει αυτή τη φλέβα, που συνίσταται σε µία ισοδυναµία:
Παιδικότητα = Ποιητικότητα
Σ’ αυτή τη βάση, έχει επεξεργαστεί και εκθέτει στο βιβλίο της, µε ευρύτητα και πειστικότητα, µία αναλυτική και πρακτική µεθοδολογία, που η ίδια αποκαλεί, ευστοχότατα, Ποιητική Παιδαγωγική. Περιεχόµενό της είναι η ευτυχής συνάρθρωση του υποκειµένου-εν-ποιήσει, που είναι το παιδί, µε ένα παιδαγωγικό περιβάλλον που υποδέχεται, τροφοδοτεί και αναπτύσσει την εγγενή ποιητικότητα της παιδικής ψυχής: Μία σχολή ποιητικής φαντασίας και λόγου.
Αφθονία του υλικού και συστηµατικότητα της έρευνας επιτρέπουν λοιπόν στη συγγραφέα να υπηρετήσει ευδοκίµως το όραµά της: Να µετατρέψει όσα η ζωή, ο κόπος και η έµπνευση της έχουν προσφέρει, σε ηδύ καρπό, που θέλει και κατορθώνει να µοιραστεί µε όλους. Παιδαγωγός, ερευνητής, γονιός, κάθε ενήλικος που σχετίζεται µε παιδιά ή επιθυµεί να έρθει σε επαφή µε τις καλύτερες πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης, όπως και τα ίδια τα παιδιά, έχουν να κερδίσουν πολλά απ’ αυτό το βιβλίο...

Νίκος Σιδέρης